Svet

Bošnjaki ogorčeni zaradi srbskega zbora

STA
18. 1. 2013, 08.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bošnjaki v Bosni in Hercegovini ter v ZDA so izrazili ogorčenje zaradi ponedeljkovega nastopa pevskega zbora iz Beograda Viva Voks v Palači narodov v New Yorku, kjer so med drugim izvedli tudi Marš na Drino. Video s posnetkom koncerta so Združeni narodi objavili na svoji spletni strani in po pritožbah je prišlo tudi uradno opravičilo.

Generalni skupščini ZN do septembra predseduje nekdanji srbski zunanji minister Vuk Jeremić, ki je bil tudi uradni gostitelj koncerta v čast srbskega pravoslavnega novega leta. Odmevnega koncerta se je udeležil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki se na ogorčene kritike še ni odzval.

Generalni sekretar ZN je med drugim dobil pisma Kongresa Bošnjakov severne Amerike, Združenja mater iz Srebrenice, kanadskega Inštituta za raziskave genocida in nekaterih drugih organizacij imigrantov iz BiH v ZDA.

"V imenu 350.000 bosanskih Američanov in 50.000 bosanskih Kanadčanov želimo izraziti ogorčenje in razočaranje zaradi vaše udeležbe na koncertu v organizaciji Vuka Jeremića. Koncert je bil škandalozna žalitev žrtev genocida v Bosni in Hercegovini, ker je orkester igral zloglasno in žaljivo srbsko nacionalistično pesem Marš na Drino," so zapisali podpisniki, ki zahtevajo umik posnetka s spletne strani ZN in javno opravičilo vsem žrtvam genocida.

Nekdanji veleposlanik BiH pri ZN Mirza Kušljagić je za sarajevske medije ocenil, da ga škandal ne preseneča, saj je v skladu z "estradno" diplomacijo, ki jo zagovarja Jeremić, čeprav bi se moral na sedanjem položaju povsem ločiti od nacionalne diplomacije in politike.

Ban Ki Moon se je skupaj z ostalimi na koncu dvignil na noge in zaploskal skladbi. "Generalni sekretar seveda ni poznal pesmi, ali vedel za kaj se je uporabljala v preteklosti. Izražamo iskreno obžalovanje vsem, ki so bili užaljeni s pesmijo, ki ni bila del programa," je sporočil tiskovni predstavnik ZN Martin Nesirky. Marš na Drino so srbske enote prepevale in igrale v času genocidnega pokola Bošnjakov v Srebrenici leta 1995.

Jeremić je že zavrnil kritike in poudaril, da pesem sega v čas obrambe pred avstro-ogrsko vojsko med prvo svetovno vojno. "Ob vsem spoštovanju do vseh žrtev tragičnih vojn na ozemlju nekdanje Jugoslavije, gre pri tem za obžalovanja vreden poskus sprevračanja pomena našega glasbenega darila svetu, ki je globoko žaljiv za srbsko ljudstvo," je sporočil Jeremić in zatrdil, da so Srbi na to pesem zelo ponosni.

 


V spodnjem videu si lahko ogledate eno od skladb skupine.