Svet

19 mrtvih v železniški nesreči

STA
15. 1. 2013, 08.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Egiptu južno od prestolnice Kairo je danes iztiril vlak, ki je prevažal vojaške nabornike. Pri tem je umrlo najmanj 19 ljudi, 107 pa jih je bilo ranjenih, so sporočili iz egiptovskega ministrstva za zdravje. Iztirjeni vlak naj bi trčil v tovorni vlak.

V 12 vagonih potniškega vlaka se je vozilo skupno več kot 1300 nabornikov. Vlak je bil na poti z juga države proti Kairu, ko sta kmalu po polnoči v četrti Giza mesta Badrašin iztirila dva vagona. Na kraj nesreče je prišlo prek 60 reševalnih vozil.

Kraj nesreče je obiskal tudi egiptovski premier Hešam Kandil, pričakali pa so ga ogorčeni vzkliki, saj so lokalni prebivalci kričali, da ima "krvave roke".

Iztirjenje vlaka je najnovejša v vrsti nesreč in se je zgodila le dva tedna po imenovanju novega prometnega ministra.

Novembra lani je umrlo skoraj 50 vrtčevskih otrok, ko je vlak trčil v njihov avtobus v osrednjem Egiptu. Nesreča je sprožila proteste in odstope pristojnih.

Pomanjkljiva varnost egiptovske železniške mreže je predvsem posledica slabega upravljanja in pomanjkanja vzdrževanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najbolj smrtonosna železniška nesreča v Egiptu pa se je pripetila leta 2002, ko je na vlaku izbruhnil požar, v katerem je umrlo več kot 360 potnikov.