Svet

V Maliju izvedli protiofenzivo

STA
12. 1. 2013, 09.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada v Maliju je v petek razglasila izredne razmere, v osrednjem delu države pa ob pomoči Francije in afriških držav izvedla uspešno protiofenzivo, s katero je preprečila napredovanje islamistov proti jugu države. Pariz pa je medtem Združene narode pozval k pospešitvi napotitve mednarodnih sil v Mali.

Malijska vojska je v petek zvečer potrdila, da je prevzela nadzor v mestu Kona, ki so ga islamisti, ki od aprila 2012 nadzirajo sever države, zavzeli dan pred tem. Predstavniki vojske so francoski tiskovni agenciji AFP potrdili, da so ustavili napredovanje islamistov proti jugu.

"Naša izbira je mir, a vsilili so nam vojno," pa je v nagovoru ljudstvu v petek zvečer poudaril predsednik Dioncounda Traore, ki je sovražnikom države obljubil "oster in množičen odgovor". Dodal je, da so razmere na bojišču globalno pod nadzorom.

Vlada je medtem v državi razglasila izredne razmere, s tem pa prepovedala proteste in javna zborovanja. Prebivalce je pozvala k enotnosti, da bodo znova prevzeli nadzor nad območji pod nadzorom oboroženih islamistov.

Francoski predsednik Francois Hollande je pred tem v petek potrdil, da francoska vojska na podlagi uradne prošnje malijskega predsednika sodeluje v vojaških operacijah proti islamistom v Maliju. Vlada v Maliju je sicer že prej razkrila, da malijskim vojakom pomagajo tuje sile, in sicer iz Francije, Nigerije in Senegala.

Po besedah Hollandea so francoski vojaki v državo prispeli v petek, ostali pa bodo "dokler bo potrebno". Francija je tudi v pismu pozvala Varnostni svet ZN k pospešitvi napotitve mednarodnih sil v Mali.

VS ZN je namreč konec lanskega decembra soglasno potrdil resolucijo, ki pooblašča blok zahodnoafriških držav za vojaško posredovanje na severu Malija, vendar pa naj bi bila Mednarodna podporna misija (Afisma) nared šele septembra.

Zahodnoafriška gospodarska skupnost (Ecowas) pa je v petek zvečer uradno avtoriziral svoje države članice, da v Mali takoj napotijo svoje enote v okviru podporne misije Afisma.

ZDA so medtem sporočile, da ostajajo zaskrbljene zaradi razmer v Maliju in da jih zelo pozorno spremljajo, vendar pa tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland ni hotela povedati, ali so ZDA v državo pripravljene poslati svoje vojake, navaja AFP.

Oborožene skupine, nekatere povezane z mednarodno teroristično mrežo Al Kaido, so nadzor nad severom Malija prevzele po marčnem državnem udaru, v katerem je vojaška hunta strmoglavila nekdanjega predsednika Amadoua Toumanija Toureja. Po državnem udaru je sever Malija najprej zavzela etnična skupina puščavskih Tuaregov, ki pa so jih nato pregnali islamisti.

Na območju, ki ga nadzorujejo, so uvedli strogo šeriatsko pravo, red pa vzdržujejo predvsem z nasiljem. Z območja je po ocenah ZN pobegnilo več kot 400.000 ljudi.