Svet

Aretirali sodelavca trgovca s smrtjo Viktorja Buta

STA
11. 1. 2013, 08.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Newyorški zvezni tožilec Preet Bharara je v četrtek sporočil, da je avstralska policija na njegovo prošnjo v sredo aretirala sodelavca leta 2011 obsojenega trgovca s smrtjo Viktorja Buta.

Gre za ameriškega državljana sirskega rodu Richarda Ammarja Chichaklija.

Chichakli je obtožen sodelovanja z Butom pri poskusu nakupa letala in orožja za kolumbijske levičarske gverilce na Tajskem. Šlo je za tajno akcijo ameriške zvezne policije. Buta so na Tajskem zaprli in izročili v ZDA, kjer je bil lani obsojen na 25 let zapora, kar je sprožilo precej godrnjanja v Rusiji.

Nekdanji pripadnik zračnih sil Sovjetske zveze Viktor But je slaven trgovec in tihotapec, ki je v 90. letih prejšnjega stoletja prodajal orožje po svetu. Predvsem v državah Afrike in drugje, kjer so potekale državljanske ali druge vojne. Zaslovel je leta 2005, ko ga je v filmu Gospodar vojne zaigral ameriški filmski igralec Nicolas Cage.

Chichakli je obtožen tudi zarote za pranje denarja in finančnih poneverb. Tožilec Bharara je dejal, da je bil udeležen pri ponesrečenem nakupu orožja za kolumbijske gverilce, vendar ga takrat niso prijeli. Avstralija ga bo sedaj izročila v ZDA, kjer mu bodo sodili. Najverjetneje v New Yorku, kot so sodili tudi Butu.