Svet

Posiljeni indijski študentki je bilo ime Jyoti Singh Pandey

STA / S.R.
6. 1. 2013, 12.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Oče indijske študentke, ki je umrla zaradi posledic okrutnega posilstva, je dejal, da želi razkriti njeno ime, da bi tako opogumil žrtve podobnih napadov.

 Nekateri mediji zaradi zahtev indijskih oblasti glede zaščite žrtev sicer niso želeli objaviti njenega imena.

"Želimo, da svet izve njeno pravo ime. Ona ni naredila ničesar narobe. Umrla je, medtem ko se je branila," je za britanski Sunday People povedal oče posiljene in dodal, da je ponosen na svojo hčerko. "Objava njenega imena bo dala moč ostalim ženskam, ki so preživele take napade," je za britanski časnik še dodal Badri Singh Pandey.

Pred tem je že v petek spregovoril tudi fant ubite 23-letne Indijke. V pogovoru za televizijsko postajo Zee News je razkril podrobnosti okrutnega zločina in med drugim kritiziral policijo za domnevno pozno in nestrokovno ukrepanje. Indijska policija je zaradi razkritja identitet žrtev vložila kazensko ovadbo proti televizijski postaji.

Indijko so sredi decembra okrutno posilili in pretepli na avtobusu v New Delhiju. Med vožnjo jo je več kot eno uro posiljevalo šest pijanih moških, nato pa so jo skupaj z njenim 28-letnim fantom pretepli s kovinsko palico ter vrgli iz vozečega avtobusa. Dekle je kasneje zaradi odpovedi več notranjih organov umrlo.

Posilstva in umora je bila že v četrtek uradno obtožena peterica osumljencev v starosti od 19 do 35 let. Šesti osumljenec naj bi bil mladoleten, zato mu bodo sodili na sodišču za mladoletnike.

Sojenje proti peterici se je s predhodno obravnavo začelo že v soboto. Tožilec je sodnici predstavil dokaze, med drugim analizo DNK, ki je potrdila krivdo obtožencev. Na sodišču se bodo obtoženi prvič pojavili v ponedeljek, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi navedenih obtožb peterici grozi smrtna kazen.