Svet

Nasilje v Siriji ne pojenja

STA / S.R.
4. 1. 2013, 12.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na bencinski črpalki v Damasku je pozno v četrtek eksplodiral avtomobil bomba, pri čemer je bilo po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih najmanj 11 ljudi, med njimi dva otroka.

Sirska vladna letala in vojaki medtem tudi danes nadaljujejo napade na upornike v bližini Damaska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avtomobil bomba je v Damasku eksplodiral, medtem ko je veliko ljudi čakalo v vrsti na gorivo. Državna tiskovna agencija Sana je dogodek označila za teroristični napad, poroča britanski BBC.

Do napada je prišlo dan po tem, ko je sirsko vojaško letalo bombardiralo bencinsko črpalko južno od Damaska, pri čemer je bilo ubitih in ranjenih več deset ljudi.

V okolici Damaska se tudi danes nadaljujejo napadi vladnih sil na upornike. Vojaška letala obstreljujejo Dumo, ki leži severovzhodno od Damaska, ter Darajo na jugozahodu prestolnice.

V četrtek so najhujši spopadi potekali v okolici nekaterih letališč, med drugim v bližini strateško pomembnega vojaškega letališča Taftanas v sirski provinci Idlib.

Skupaj je v četrtek v nasilju umrlo najmanj 190 ljudi, vključno z 99 civilisti, navaja Sirski observatorij za človekove pravice, ki podatke zbira s pomočjo mreže zdravnikov in aktivistov. Od tega so spopadi v Damasku in na njegovem obrobju terjali 87 življenj.