Svet

V Indiji pogreb žrtve okrutnega posilstva

STA / S.R.
30. 12. 2012, 12.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Indiji je bil danes pogreb 23-letne žrtve posilstva, ki je v soboto v bolnišnici v Singapurju podlegla poškodbam, ki jih je dobila med napadom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pogrebna slovesnost je potekala v družinskem krogu. Truplo dekleta so nekaj ur prej pripeljali iz Singapurja, ob prihodu na letališče v New Dehiju pa so ga pričakali najvišji predstavniki države na čelu s premierom Manmohanom Singhom.

Indijko so jo sredi meseca okrutno posilili in pretepli na avtobusu v New Delhiju. Med vožnjo jo je več kot eno uro posiljevalo šest pijanih moških, nato pa so jo skupaj z njenim 28-letnim fantom pretepli s kovinsko palico ter vrgli iz vozečega avtobusa.

Najprej so jo zdravili v New Delhiju, nato so jo prepeljali v Singapur, kjer pa je v soboto zaradi odpovedi več notranjih organov, ki so bile posledica poškodb ob napadu, umrla.

Ime žrtve ni znano, se je pa danes izvedelo, da sta se nameravala s fantom, ki je bil v napadu prav tako hudo poškodovan, kmalu poročiti. Po nekaterih navedbah naj bi šesterica moških žensko najprej verbalno napadla, ko jo je fant skušal braniti, pa so jo napadli še fizično.

Policija je šesterico osumljenih posilstva prijela in jih v soboto obtožila umora. Če bodo obsojeni, jim grozi smrtna kazen.

Okruten napad je sprožil zgražanje in proteste v indijski javnosti z zahtevami po večji zaščiti žensk in strožjim kaznim za posiljevalce.

Indijske oblasti so zaradi nemirov pospešile razpravo o strožji zakonodaji proti posiljevalcem in spolnemu nasilju. Za posilstvo je zdaj v Indiji najvišja zagrožena kazen dosmrtna ječa.

Tako se je tudi danes, potem ko so se ponoči udeležili nočnih bedenj, več tisoč ljudi zbralo v središču indijske prestolnice. Nekateri so želeli izraziti sožalje ob smrti žrtve, drugi pa jezo zaradi odnosa oblasti do nasilja nad ženskami.

Tudi tokrat je policija dovolila zbiranje le v določenih predelih New Delhija, medtem ko je dostop do četrti, v kateri se nahajajo vladni objekti, zaprt. Okoli ducat protestnikov je poskusilo prebiti postavljene barikade, nekaj jih je tudi metalo kamenje, a so jih nemudoma pridržali.

Indijske oblasti so zaradi nemirov sicer pospešile razpravo o strožji zakonodaji proti posiljevalcem in spolnemu nasilju. Za posilstvo je zdaj v Indiji najvišja zagrožena kazen dosmrtna ječa.