Svet

Umrl upokojeni general, ki je pregnal Sadamove sile iz Kuvajta

STA / S.R.
28. 12. 2012, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Tampi na Floridi je v četrtek umrl upokojeni general Norman Schwarzkopf, ki je leta 1991 poveljeval koalicijskim silam za izgon Iraka iz Kuvajta.

Schwarzkopf, ki so ga zaradi nagle jeze klicali tudi "nevihtni Norman", je bil star 78 let. Rodil se je avgusta 1934 v Trentonu v zvezni državi New Jersey, kjer je njegov oče, polkovnik Herbert Schwarzkopf, kot poveljnik državne policije vodil preiskavo ugrabitve in umora sina slavnega letalca Charlesa Lindbergha.

Leta 1956 je diplomiral na vojaški akademiji West Point, deset let kasneje pa je sodeloval v vojni v Vietnamu, od koder se je vrnil s kupom odlikovanj.

Do leta 1988 je napredoval do poveljnika Centralnega poveljstva ZDA, ki ima sedež v Tampi, med drugim pa je pristojno za Bližnji vzhod in jugovzhodno Azijo.

Iraški diktator Sadam Husein je leta 1990 zasedel Kuvajt in Schwarzkopf je prevzel poveljevanje mednarodni koaliciji pod vodstvom ZDA, ki je leta 1991 po več tednih letalskih napadov in s kopensko ofenzivo iraško vojsko pregnala iz Kuvajta.

Schwarzkopf je kasneje obžaloval, da niso Sadama Huseina strmoglavili že takrat, vendar je bil do druge zalivske vojne leta 2003, ki jo je sprožil George Bush mlajši, vseeno zadržan. Leta 2004 je celo ostro kritiziral takratnega obrambnega ministra Donalda Rumsfelda, ker je v Irak pošiljal preslabo pripravljene rezerviste in se ni pripravil na vstajo.

Politika ga ni nikoli zanimala in po upokojitvi leta 1992 se je posvetil dobrodelnim organizacijam. Nekdanji predsednik George Bush starejši, ki se trenutno zdravi v bolnišnici v Houstonu, je ob Schwarzkopfovi smrti sporočil, da skupaj s soprogo Barbaro žalujeta zaradi smrti resničnega ameriškega domoljuba in velikega vojaškega voditelja.

Bush starejši je bil v času zalivske vojne leta 1991 predsednik ZDA in s tem vrhovni poveljnik oboroženih sil. Na položaju načelnika štaba združenih poveljstev je bil takrat general Colin Powell, sicer državni sekretar pri Bushu mlajšemu. Powell je sporočil, da je Amerika izgubila velikega domoljuba in velikega vojaka.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney pa je dejal, da je država tudi zaradi generalove dediščine in njegovega domoljubnega služenja varnejša.