Svet

Število ubitih v Siriji preseglo 45.000

STA / S.R.
26. 12. 2012, 13.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V nasilju v Siriji je bilo od začetka vstaje proti režimu predsednika Bašarja al Asada marca 2011 ubitih že več kot 45.000 ljudi, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, ki je blizu opoziciji.

Samo v zadnjem tednu dni je bilo po navedbah observatorija ubitih več kot 1000 ljudi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Med ubitimi je po podatkih observatorija prek 31.500 civilistov, več kot 700 trupel pa ostaja neidentificiranih. Observatorij podatke o ubitih dobiva o zdravnikov in aktivistov v Siriji, ocenjuje pa, da bi bila lahko dejanska številka smrtnih žrtev mnogo višja od navedene, tudi do 100.000.

Nove smrtne žrtve je danes po podatkih observatorija terjal tudi napad sirske vojske na neko vas v severni pokrajini Kahtanja. V tem napadu režimskih tankovskih enot je bilo ubitih najmanj 20 ljudi, med njimi osem otrok.

Arabska televizija Al Arabija je medtem poročala, da je na stran sirskih upornikov stopil general Abdul Aziz Jasem al Šalal, ki je bil na čelu sirske vojaške policije. To novico je na posnetku, ki ga je Al Arabija predvajala v torek zvečer, podal sam general.

Odločitev je pojasnil z besedami, da je vojska skrenila s svoje misije zaščite naroda in postala "tolpa za ubijanje in uničevanje". Od začetka krize v Siriji je režim zapustilo že več deset generalov, navaja ameriška tiskovna agencija AP.