Svet

Božiček se je odpravil na pot

STA / S.R.
24. 12. 2012, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Božiček se je odpravil na pot po svetu, da bi pridnim otrokom razdelil darila. Otroci lahko njegovo pot spremljajo na posebni spletni strani, ki jo je odprlo Severnoameriško poveljstvo obrambe zračnega prostora (Norad).

Po podatkih spletne strani www.noradsanta.org je božiček skupaj s svojimi jeleni pozno popoldne po srednjeevropskem času preletel filipinsko prestolnico Manila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spletna stran je na voljo v osmih jezikih, otroci pa lahko na njej spremljajo, kje se božiček nahaja trenutno in kje vse se bo še ustavil. Spremljajo lahko tudi, koliko daril je že oddal. Do tega trenutka? Več kot 1,2 milijarde.

Božiček, ki je svojo pot začel na Severnem tečaju, bo svet obkrožil do 10. ure po srednjeevropskem času v torek, ko bo razdelil vsa darila pod božična drevesca in novoletne jelke.

Norad za spremljanje božička uporablja vso možno sodobno tehnologijo: radarje, satelite, "božičkove kamere" pa tudi bojna letala. Nenazadnje božiček potuje "hitreje od zvezdne svetlobe".

Zgodovina spremljanja božičkovega potovanja sega v leto 1955, ko je ena od veleblagovnic objavila oglas, v katerem je otrokom ponudila možnost, da jih poveže z dobrim možem. Zraven je bila objavljena telefonska številka, ki pa je bila napačna.

Bila je številka vročega telefona predhodnika Norada, Celinskega poveljstva zračne obrambe. Takratni direktor operacij, polkovnik Harry Shoup ni želel razočarati otrok, zato je uslužbencem ukazal, naj spremljajo na radarju, kje se nahaja božiček, in obveščajo otroke o njegovi lokaciji.

Božičkovo pot pa lahko sicer spremljate tudi, če se odpravite na domačo stran iskalnika Google!