Svet

Za pokole je krivo vse drugo, samo ne razširjenost orožja

STA / S.R.
24. 12. 2012, 11.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Glavni izvršni direktor največjega orožarskega lobija v ZDA NRA Wayne LaPierre je v nedeljo na televiziji NBC ponovil stališče, ki ga je izrekel v petek na prvi novinarski konferenci po pokolu na šoli v Newtownu.

Poudaril je, da je za ta pokol in tudi druge pokole krivo vse drugo, ne pa razširjenost orožja v ZDA. LaPierrov recept za zmanjšanje orožarskega nasilja je povečanje količine orožja, še posebej v šolah. NRA odločno nasprotuje pobudam za prepoved polavtomatskega orožja in predlaga, da bo sama pomagala najti nekdanje policiste in vojake, ki bi jih oborožili in poslali v vse ameriške šole.

LaPierrove besede so v nedeljo kritizirali le demokrati, republikanci, katerih politične kampanje so odvisne od orožarskega denarja, pa so bili še naprej proti vsem dodatnim prepovedim orožja.

Ameriški predsednik Barack Obama je po pokolu na osnovni šoli Sandy Hook v Connecticutu pred tednom in pol ustanovil posebno skupino pod vodstvom podpredsednika Josepha Bidna, ki bo do januarja pripravila priporočila za ukrepe, ki bi zmanjšali tovrstno nasilje. 20-letni Adam Lanza je v Newtownu pobil 20 otrok, šest odraslih žensk, svojo mamo in še sebe. Polavtomatsko puško s katero je pobijal, je vzel mami, ki je imela doma manjšo orožarno.

Demokratska senatorka iz Kalifornije Dianne Feinstein je napovedala predlog zakona za prepoved polavtomatskega orožja v ZDA. Obama pa bi rad še obvezno preverjanje morebitne kriminalne preteklosti in duševne bolezni kupcev tudi na orožarskih sejmih, kjer tega ni treba, čeprav se na njih opravi 40 odstotkov vse civilne trgovine z orožjem v ZDA. Obama bi omejil tudi število nabojev v enem nabojniku.

Demokrati priznavajo, da je nujna tudi razprava o nasilni kulturi, ki jo vzpodbuja ameriška zabavna industrija, in debata o duševnih boleznih. Vendar pa želijo imeti na mizi tudi smiselne ukrepe za omejitev pravice do orožja.

Za NRA in republikance je to nesprejemljivo. "Orožje je le orodje. Problem so kriminalci in duševni bolniki," je dejal LaPierre in pozval kongres naj zagotovi denar, da bo imela vsaka šola oboroženega varnostnika. Prepoved polavtomatskega orožja je v ZDA trajala le od leta 1994 do leta 2004.

Za La Pierra so krivi tudi mediji, ki izkoristijo vsako priložnost za napade na orožarsko industrijo. Demokratski zvezni kongresnik iz Connecticuta Chris Murphy je v nedeljo dejal, da gre za najbolj gluho za dejstva in ostudno izjavo, kar jih je kdajkoli slišal. Takšnega mnenja je bilo v nedeljo še nekaj demokratov, ki so nastopili na ameriških televizijah, republikanci pa so menili, da orožje ni problem.

"Doma imam polavtomatsko puško AR-15 in Amerika ne bo nič bolj varna, če mi prepovedo, da kupim še eno," je dejal senator iz Južne Karoline Lindsey Graham. Problem je dostop morilcev do šol in to, da potem na šoli ni nikogar, ki bi jih lahko ustrelil," je dejal.

LaPierre je prepričan, da je večina Američanov na njihovi strani in ne želi novih posegov v pravico do orožja. Vendar pa je tokrat drugače, saj so bili pobiti v Newtownu večinoma predšolski otroci. Celo konservativni New York Post je na naslovnici objavil, da je "LaPierre norec, ki blebeta neumnosti".

Zabavna industrija, ki je pod udarom orožarskih navdušencev se je že organizirala z novim črno belim videom, v katerem zvezdniki naštevajo kraje množičnih pokolov, se sprašujejo koliko časa se bo to še dogajalo in zahtevajo ukrepe. Video je del kampanje z naslovom "Zahtevaj načrt".

Ta kampanja ima že 750.000 podpornikov, med njimi 750 županov ameriških mest. V videu nastopajo med drugim Gwyneth Paltrow, Beyonce, Julianne Moore, Jamie Foxx, Selena Gomez, Ellen DeGeneres, Jon Hamm, Reese Witherspoon, Cameron Diaz, Jennifer Aniston in Conan O'Brien.