Svet

Afganistanska policistka ubila civilnega svetovalca Nata

STA / S.R.
24. 12. 2012, 11.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Afganistanska policistka je danes v Kabulu ustrelila in ubila civilnega svetovalca Natovih varnostnih sil. Žensko so aretirali, incident pa že preiskujejo, je dejal predstavnik sil Isaf Hagen Messer. Napad se je zgodil v policijski centrali v Kabulu.

Gre za prvi napad afganistanskih varnostnih sil na zahodne zaveznike, ki ga je izvedla ženska. Afganistanski varnostni viri so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali, da je bil v incidentu ubit svetovalec Nata, policistko pa so po streljanju aretirali njeni sodelavci.

Nato v tem času uri 350.000 afganistanskih vojakov in policistov, da bodo konec leta 2014 ob odhodu tujih vojaških sil zmožni prevzeti odgovornost za varnostne razmere v državi. V Afganistanu pa je letos poraslo število napadov afganistanskih sil na vojake sil Isaf. Letos so afganistanski zavezniki ubili več kot 50 tujih vojakov.

Iz Nata so sporočili, da približno četrtino napadov izvedejo talibanski uporniki, ki se pritihotapijo v varnostne sile. Razlogi za ostale napade pa izhajajo iz osebnega sovraštva in kulturnih razlik med zahodnimi vojaki in njihovimi afganistanskimi zavezniki.