Svet

V napadu vladnega letala v Siriji že vsaj 300 mrtvih

STA
24. 12. 2012, 08.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nedeljski napad vladnega bojnega letala na pekarno v mestu Halfaja v osrednji Siriji, ki je v rokah upornikov, je terjal več kot 300 življenj. Napad je bil očitno odgovor režima na ofenzivo protivladnih sil, katere cilj je pregnati vojsko iz vrste manjših krajev severno od mesta Hama in v okviru katere je bila kot prva osvobojena prav Halfaja.

Napad je pustil za sabo veliko opustošenje. Na amaterskih video posnetkih je videti na desetine trupel v lužah krvi, kupe razbitin in obupane množice ranjenih in prestrašenih. Večina žrtev, sodeč po posnetkih, je bila moških.

"Halfaja je bila prva in največja zmaga na podeželju Hame. Zato jih režim tako kaznuje," je preko Skypa po poročanju ameriške tiskovne agencije AP sporočil aktivist iz Hame Musab Alhamadi. Hama, ki se nahaja v osrednji Siriji, sicer velja za eno od zibelk vstaje proti režimu predsednika Bašarja al Asada.

Po dosedanjih podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v napadu ubitih najmanj 90 ljudi, čeprav nekateri viri trdijo, da jih je najmanj 300.

Prav na dan krvavega napada je sicer na nenapovedan obisk v Sirijo prispel mirovni odposlanec ZN in Arabske lige Lakhdar Brahimi, ki bo očitno znova skušal doseči rešitev že skoraj dve leti trajajočega konflikta v državi. Med drugim naj bi se sestal z al Asadom.

Brahimiju sicer doslej ni uspelo doseči kakšnega vidnejšega preboja v sirskem konfliktu, ki je po navedbah protirežimskih aktivistov od marca lani terjal že več kot 44.000 življenj, od tega skoraj 31.000 civilistov. Samo v nedeljo je bilo po navedbah observatorija ubitih najmanj 174 ljudi, od tega 108 civilistov.