Svet

Severnokorejska raketa bi lahko dosegla kopno ZDA

STA / S.R.
23. 12. 2012, 11.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja je po ocenah Južne Koreje pri nedavni izstrelitvi rakete uporabila nosilni sistem, ki bi lahko bojno konico teoretično ponesel vse do zahodne obale ZDA.

Podlaga za to ugotovitev je bila analiza razbitin rakete, s katero je Severna Koreja proti vesolju sicer izstrelila satelit.

Analiza razbitin in simulacija izstrelitve sta pokazali, da bi lahko "tovrstna raketa z od 500 do 600 kilogrami razstreliva poletela tudi do 10.000 kilometrov daleč", je danes novinarjem povedal strokovnjak z južnokorejskega obrambnega ministrstva. To pa je več kot dovolj, da doseže zahod ZDA.

Severna Koreja je 12. decembra kljub vsem opozorilom mednarodne skupnosti z večstopenjsko raketo v vesolje izstrelila majhen satelit. Južnokorejska vojska je kasneje iz morja potegnila ostanke nosilne rakete, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Pjongjangu zatrjujejo, da je bil namen izstrelitve utiriti satelit v orbito okoli Zemlje, kar jim je tudi uspelo, mednarodna skupnost z ZDA na čelu pa je ogorčena, češ da je šlo za preizkus rakete dolgega dosega. Tudi Varnostni svet Združenih narodov je izstrelitev označil za "neprimerno".

Medtem pa so Južnokorejci na meji s komunistično Severno Korejo pred božičem prvič po dveh letih ponovno osvetlili stolp v obliki božičnega drevesa. Južnokorejsko ministrstvo je danes sporočilo, da je krščanskim skupinam dovolilo, da v soboto razsvetlijo masivni jekleni stolp, ki bo osvetljen vse do 2. januarja.

Pjongjang ta stolp sicer dojema kot nesprejemljivo propagando sosednje države, a letos se nanj še ni odzval. Lani stolpa niso prižgali, potem ko so južnokorejske oblasti prosile kristjane, naj tega ne storijo, da se ne bi okrepile napetosti s severno sosedo po smrti prejšnjega severnokorejskega voditelja Kin Jong Ila, poroča ameriška tiskovna agencija AP.