Svet

Puška morilca iz Newtowna gre za med

S.R.
20. 12. 2012, 11.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Odločitev trgovine Dicks Sporting Goods, da iz prodaje vzamejo moderne športne puške, kakor pravijo orožju, povsem podobnem tistemu, ki ga uporablja vojska, je med Američani povzročila paniko, največji trgovski verigi pa ustvarila prodajni hit.

Po vsakem novem morilskem pohodu se v ZDA vname debata o pravici do orožja, Američani pa se običajno bojijo, da bodo zaradi spremembe zakonodaje (kar se zaradi močnih orožarskih lobijev skoraj nikoli ne zgodi) težje prišli do orožja in slednjega zato množično začno kopičiti.

Tudi po nedavnem streljanju v osnovni šoli Sandy Hook ni nič drugače. V znak sočutja je tako trgovina Dick's Sporting Goods iz prodaje umaknila vse ''moderne športne puške'' – torej orožja, ki so v veliki večini primerov le civilne verzije vojaških pušk. Med orožja, ki so jih umaknili iz prodaje spada tudi polavtomatska puška AR-15 kalibra 5.56 milimetra. Gre za civilno verzijo v ameriški verziji priljubljene puške M16. AR-15 je imel pri sebi tudi Adam Lanza, ki je 14. decembra ubil 27 ljudi.

Njihova odločitev o umiku puške iz prodaje pa je imela nepričakovane posledice za največjo trgovsko verig na svetu Walmart. Čeprav je slednji to puško umaknil iz spletne strani, pa so jo v trgovinah še naprej prodajali. In to zelo uspešno. Ker se Američani sedaj bojijo, da bo vlada omejila dostop do tovrstnega orožja (glede na to, da gre praktično za vojaško orožje, bi bil za to že skrajni čas) so puško AR-15 v Walmartih po vsej državi dobesedno razgrabili. Spletni Bloomberg tako poroča, da je puške v mnogih trgovinah celo zmanjkalo. Walmarti v različnih zveznih državah prodajajo okoli 10 različnih pušk in čeprav so po pokolu v šoli Sandy Hook AR-15 odstranili iz spletne trgovine, je le-ta daleč najbolj priljubljena.

Tudi sicer je orožje v Walmartu dober posel. Veriga sicer ne želi razkriti, koliko dobička ima od prodaje orožja. A če pobliže pogledamo njihove akcije je povsem jasno, da z njim kujejo velike dobičke. Na črni petek, torej dan po Zahvalnem dnevu so tako na primer pripravili posebno ponudbo in puško Sig Sauer M400 prodajali za 50 dolarjev manj (stala je 867 dolarjev). Gre za taktično puško, izdelano predvsem za vojsko in policijo, je pa zelo podobna AR-15. V Walmartu torej vojaško puško dobite za manj kot 900 dolarjev.

Poleg prodaje orožja pa so se krepko podražile tudi revije o orožju. Nekaj revij o orožju Glock (ena izmed pištol Adama Lanze) se je na Ebayju praktično čez podražilo za več kot 100 odstotkov.

Ponovila se je torej znana zgodba, ki jo gledamo po vsakem strelskem pohodu v ZDA. Po nekaterih izračunih se tam povprečno sicer vsaka dva tedna zgodi en strelski pohod. Američani pa po vsaki tovrstni tragediji množično derejo v trgovine po pištole in tudi polavtomatske vojaške puške. Svoji pravici iz drugega amandmaja se pač nočejo odreči. Hkrati pa se kritiki in zagovorniki orožja ne morejo zediniti, kako preprečiti tovrstne morije: ali omejiti dostop do orožja, ali pa oborožiti praktično vsakogar, tako da se lahko vsak brani sam.