Svet

Karzaj pozdravil napovedan umik britanskih vojakov

STA / S.R.
20. 12. 2012, 10.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je danes pozdravil napoved, da bo Velika Britanija iz Afganistana umaknila več tisoč svojih vojakov.

Pri tem je dodal, da je njegova država pripravljena na prevzem odgovornosti za varnostne razmere, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

Britanski premier David Cameron je v sredo namreč dejal, da bo Velika Britanija iz Afganistana naslednje leto umaknila skoraj polovico od 9000 vojakov. Britanija je umik napovedala v času, ko se zveza Nato pripravlja na dokončen prenos odgovornosti za varnost v državi na afganistanske sile, kar se bo zgodilo konec leta 2014.

Karzaj je dejal, da je do britanske odločitve prišlo ob ustreznem času in da je njegova država pripravljena na prevzem odgovornosti za varnost. Cameron pa je dejal, da so umik približno 3800 britanskih vojakov do konca leta 2013 omogočili uspehi britanskih in afganistanskih varnostnih sil.

Trenutno se v Afganistanu nahaja še več kot 9000 britanskih vojakov, kar je drugi največji kontingent za ameriškim. Velika Britanija je od začetka vojaške operacije leta 2001 v Afganistanu izgubila 438 vojakov.