Svet

Clintonova zaradi težav z zdravjem ne sme leteti

STA / S.R.
20. 12. 2012, 09.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je rekorderka po številu potovanj med vodji ameriške diplomacije, zaradi težav z zdravjem več tednov ne bo smela leteti, je v sredo povedal njen predstavnik Philippe Reines.

"Zdravniki so ji, upoštevaje njeno zdravstveno stanje, svetovali, naj se v prihodnjih tednih izogiba daljšim letalskim poletom. Glede na to do sredine januarja ne načrtujemo nobenih potovanj," je pojasnil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Clintonova je na bolniškem dopustu od začetka decembra, ko je med turnejo po Evropi dobila trebušno gripo. Pretekli konec tedna pa so sporočili, da se je zaradi dehidracije onesvestila, pri tem pa je dobila pretres možganov.

Svetovali so ji, naj ta teden še ostane na bolniškem dopustu, vendar pa je, kot so zatrdili v State Departmentu, ves čas v stiku s sodelavci.

V State Departmentu so v torek tudi odločno zavrnili namigovanja, da se Clintonova samo dela bolno, da ji ne bi bilo treba ta teden pričati v kongresu v zadevi Bengazi.

Clinonova se sicer na lastno željo poslavlja od vodenja ameriške diplomacije, v drugem mandatu predsednika Baracka Obame pa naj bi jo nasledil senator John Kerry.

65-letna Hillary Clinon je, od kar je pred skoraj štirimi leti prevzela vajeti v State Departmentu, preletela več kot poldrugi milijon kilometrov, obiskala je 112 držav in na letalih preživela okoli 400 dni.