Svet

V Newtownu nadaljujejo s pogrebi, na delu tudi posnemovalci in prevaranti

STA / S.R.
20. 12. 2012, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Newtownu so v sredo nadaljevali s pogrebi žrtev petkovega pokola v osnovni šoli Sandy Hook, po ZDA pa se kot vedno po podobnih pokolih pojavlja vrsta posnemovalcev in prevarantov, ki želijo z bolečino drugih kaj zaslužiti.

Policija v zvezni državi Indiana je aretirala tri najstnike, ki so grozili s podobnimi napadi, kot ga je v Newtownu v petek izvedel 20-letni Adam Lanza, ko je doma ubil mamo, v šoli 20 otrok in šest žensk, na koncu pa še sebe. Pri enem od aretiranih v Indiani so doma našli kar šest kosov orožja.

Dva najstnika so zaprli tudi v Kaliforniji in Tennesseeju, ker sta na družabnih spletnih straneh izražala željo, da ponovita pokol iz Newtowna v zvezni državi Connecticut. V Tennesseeju so tudi aretirali otroka, ki je osnovni šoli lažno grozil z nastavljeno bombo.

Takšni izrazi želje po kopiranju hudodelstva se pojavijo vedno po podobnih pokolih. Večje je medijsko zanimanje in pokrivanje dogodka, več je podobnih želja. Po pokolih in drugih tragedijah se na delo hitro spravijo tudi razni prevaranti.

Družina Noaha Poznerja, ki je bil v Newportu pokopan v ponedeljek, je izvedela, da je nekdo v Bronxu odprl spletno stran z imenom šestletne žrtve, preko katere je prosil za finančno pomoč. Menda v imenu in za družino pokojnega, ki za to ni vedela.

Nacionalna debata o orožju, ki se je razvnela v ZDA, se bo prihodnje leto najverjetneje končala z dodatnimi omejitvami pravice do orožja, kar je spet povzročilo naval v trgovine z orožjem. Iz Kolorada in Nevade ter nekaterih drugih držav poročajo o rekordni prodaji preko vikenda.

Navdušence nad orožjem je strah, da bo to prepovedano, vendar pa je največ, kar se lahko zgodi, prepoved polavtomatskega orožja in morda tudi preverjanje kriminalne preteklosti kupcev na orožarskih sejmih.

Poleg orožja gredo dobro v prodajo tudi neprebojni nahrbtniki za šolske otroke. Starši jih kupujejo za od 150 do 300 dolarjev. Ti nahrbtniki lahko sicer ustavijo le naboje iz pištol, ne pa tudi avtomatskih pušk, vendar je za zaskrbljene starše tudi to nekaj, kar lahko malce pomaga.