Svet

Mark Zuckerberg doniral pol milijarde dolarjev

STA
19. 12. 2012, 20.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čeprav je bila prva javna ponudba delnic Facebooka ena večjih finančnih polomij letošnjega leta, je ustanovitelj tega družbenega omrežja Mark Zuckerberg očitno še vedno poln denarja.

V dobrodelne namene je namreč daroval kar 500 milijonov ameriških dolarjev v obliki delnic Facebooka. 28-letni Zuckerberg je pol milijarde namenil dobrodelni neprofitni organizaciji iz Silicijeve doline Silicon Valley Community Foundation. S tem želi podpreti izobraževalne in zdravstvene programe. Denar je daroval v obliki 18 milijonov delnic Facebooka, ki so bile v torek vredne 498,8 milijona dolarjev, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

To je Zuckerbergova največja donacija doslej. Leta 2010 je za javne šole v mestu Newark v ameriški zvezni državi New Jersey daroval 100 milijonov dolarjev. Pridružil pa se je tudi pobudi Giving Pledge ameriških milijarderjev Billa Gatesa in Warrena Buffeta, s katero se je več deset milijarderjev zaobljubilo, da bodo polovico svojega premoženja darovali v dobrodelne namene.

V objavi na svojem profilu na Facebooku je Zuckerberg v torek zapisal, da je ponosen na delo fundacije, ki ji je daroval denar za šole v Newarku, v okviru katerega so odprli 15 novih šol in sklenili enega najbolj naprednih pogodbenih sporazumov z učitelji.

Z najnovejšo donacijo pa želi spodbuditi "razvoj na drugih področjih v okviru izobraževanja in zdravstva", ni pa izdal podrobnosti.