Svet

V spopadu v zaporu v Mehiki 17 mrtvih

STA / S.R.
19. 12. 2012, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V zaporu na severu Mehike je v torek izbruhnil oborožen spopad, v katerem je bilo ubitih enajst zapornikov in šest paznikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spopad v mestu Gomez Palacio v zvezni državi Durango so začeli zaporniki, ki so poskušali zbežati, pazniki pa so jim to skušali preprečiti.

Zaporniki so najprej začeli streljati proti stražarskim stolpom in v pisarno paznikov. Sredi streljanja jih je nekaj skušalo zbežati skozi predore in preko ograje zapora, zaradi česar so začeli pazniki najprej streljati v zrak, kasneje pa tudi v ubežnike. Na pomoč so jim prišli še vojaki in na koncu jim je uspelo znova prevzeti nadzor nad zaporom.

Množični pobegi iz ječ so postali v Mehiki precej pogosti. Septembra je kar skozi glavni vhod zapora v Piedras Negrasu ob meji z ZDA pobegnilo 131 zapornikov. V zadnjih dveh letih jih je skupno pobegnilo 521.

V istem obdobju so v zaporih zabeležili tudi 352 umorov. Nezakonite droge in orožje so med zaporniki pogosti, prav tako prostitutke. Redno prihaja do spopadov med rivalskimi skupinami, kar 60 odstotkov zaporov pa naj bi bilo pod nadzorom organiziranega kriminala.