Svet

Orožarska industrija v ZDA pod udarom

STA
18. 12. 2012, 18.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Newtownu so se danes nadaljevali pogrebi žrtev petkovega pokola na osnovni šoli Sandy Hook. Ta šola ostaja zaprta za nedoločen čas, druge šole v mestu z 27.000 prebivalci pa so se danes znova odprle. Zaradi pokola je vse bolj pod udarom celotna orožarska industrija v ZDA.

Okoli 5400 šolarjev v mestu severno od New Yorka v zvezni državi Connecticut se je danes ob ustrezno poostrenih varnostnih ukrepih vrnilo v šolske klopi, šola Sandy Hook pa bo zaprta vsaj še nekaj mesecev. Tamkajšnje šolarje bodo začasno preselili v prazno šolsko poslopje v bližnjem kraju Monroe.

V ponedeljek so v Newtownu pokopali dva šestletna fanta, danes pa je v katoliški cerkvi potekala pogrebna slovesnost za njunega vrstnika Jamesa Mattiolija. Pogrebi se bodo nadaljevali še ves teden. Pokopati morajo skupno 20 otrok in šest odraslih žensk, ki jih je v petek pobil 20-letni Adam Lanza.

Lanza je najprej doma ubil 52-letno mamo Nancy, nato pa se je odpravil v šolo, kjer je po pokolu ob prihodu policije pokončal tudi samega sebe. Policija motiva za pokol še ni razkrila oziroma odkrila, v ZDA pa se je znova obudila razprava o razširjenosti orožja.

Z borz poročajo, da cene delnic orožarskih podjetij padajo, največji orožarski lobi v ZDA NRA pa se je za zdaj potuhnil.

Delnice podjetja Sturm, Ruger & Co. so se zjutraj pocenile za sedem odstotkov, delnice podjetja Smith & Wesson Holding Corp. pa za devet odstotkov. Odmeva tudi novica, da je sklad zasebnega kapitala iz New Yorka Cerberus napovedal prodajo deležev v podjetju Freedom Group. Cerberus sicer zatrjuje, da se ukvarja z investicijami in ne s politiko.

Freedom Group proizvaja predelane vojaške avtomatske puške M-16. Lanza je v petek ubijal s takšno polavtomatsko puško modela bushmaster AR-15. Tovrstno orožje je bilo od leta 1994 v ZDA prepovedano, a le do leta 2004, ko je prepoved potekla in ni bilo politične volje za njeno podaljšanje.

Te volje ni bilo tudi zaradi NRA, ki je zelo aktiven v svojih prizadevanjih za širitev pravice do orožja. Za letošnje volitve je na primer NRA s 4,3 milijona članov porabil kar 24 milijonov dolarjev - večinoma za napade na politike, predvsem demokratske, ki niso dovolj naklonjeni orožju.

Podobno kot tokrat se je NRA nazadnje potuhnil po pokolu v srednji šoli Columbine v Koloradu leta 1999, medtem ko je po kasnejših pokolih na ameriške televizije hitro poslal svoje analitike, da zagovarjajo orožje.

Petkov pokol šolskih otrok premočno odmeva za običajno taktiko orožarskih lobijev, ki se bodo morali sedaj najverjetneje znova sprijazniti vsaj z začasno prepovedjo polavtomatskega orožja. Predlog tovrstne zakonodaje je doslej podprlo že več senatorjev in kongresnikov.

Predsednik ZDA Barack Obama je na nedeljski žalni slovesnosti v Newtownu obljubil, da bo uporabil vso moč svojega položaja, da zaščiti otroke pred podobnimi tragedijami.