Svet

V Newtownu so se začeli pogrebi žrtev petkovega pokola

STA / S.R.
18. 12. 2012, 08.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Newtownu so v ponedeljek pokopali šestletna fanta in s tem začeli žalostni predpraznični teden pogrebov po petkovem pokolu na osnovni šoli Sandy Hook.

V Washingtonu in drugje po ZDA se medtem vrstijo pozivi za omejitev pravice do orožja. Noah Pozner in Jack Pinto sta med 20 otroci, ki jih je v petek s polavtomatsko puško postrelil 20-letni Adam Lanza, ki je pred tem ubil najprej svojo mamo, poleg otrok še šest odraslih žensk na šoli in na koncu še samega sebe. Preiskava še poteka in odgovora na vprašanje, zakaj je storil grozljiv zločin, še ni.

Prvi šolski dan po pokolu je v ZDA minil žalostno in ponekod tudi pretresljivo. Starši so s tesnobo v srcu vozili svoje otroke v šole, ki so bile dodatno zavarovane z večjo policijsko prisotnostjo. Napetost je prišla do izraza v številnih šolah, kjer so se zvrstili lažni preplahi.

V Ridgefieldu, nekaj deset kilometrov stran od Newtowna, prav tako v Connecticutu, so zaprli vse šole, ker je nekdo na železniški postaji videl sumljivo osebo. Nekaj šol so zaprli tudi v Tampi na Floridi, ker so v šolskem avtobusu našli naboj. Zaradi nedoločene grožnje so zaprli tudi šolo v državi Vermont in v državi New Hampshire zaradi glasnega poka, ki pa ga na srečo ni sprožilo orožje.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je dejal, da je vprašanje orožarskega nasilja v ZDA zapleten problem, ki zahteva celovito rešitev. Predsednik Barack Obama je v nedeljo na žalni slovesnosti v Newtownu dejal, da bo uporabil vso moč, ki mu jo daje položaj, da zaščiti otroke pred tovrstnim nasiljem.

Carney je potrdil, da se bo Obama v prihodnjih dneh in tednih srečeval s predstavniki policij in strokovnjaki za duševne bolezni. Orožarski lobi je v prvih dneh po pokolu potihnil, Nacionalna orožarska zveza (NRA) pa je ugasnila strani na Facebooku in Twitterju. Vendar pa je to bolj ali manj običaj po takšnih tragedijah. NRA se bo spet oglasila, ko bo uvodni šok po pokolu minil in se bo začela resna razprava o omejitvah pravice do orožja.

Za zdaj se oglašajo večinoma tisti, ki podpirajo omejitve in še to le demokrati. Med njimi sta celo senatorja iz Virginije Mark Warner in iz Zahodne Virginije Joe Manchin, ki sta med redkimi demokrati, proti katerima NRA doslej ni vodila kampanje. Oba podpirata pravico do orožja, sedaj pa menita, da bi bila obnovitev prepovedi polavtomatskega orožja, ki je potekla leta 2004, smiselna.

Za nasprotnike orožja to ni dovolj in zahtevajo hitre ukrepe, saj jih izkušnje učijo, da je treba železo kovati, dokler je vroče. Newyorški župan Michael Bloomberg se je obkrožil z žrtvami orožarskega nasilja in sorodniki ter Obamo javno pozval, naj si prizadeva za ostrejše zakone. "Če to ne bo dovolj, potem res ne vem, kaj se še mora zgoditi," je dejal Bloomberg.

Adam Lanza je pobijal s civilnim modelom vojaške puške M-16, predelanim iz avtomatske v polavtomatsko. Puška je bila last njegove mame. Lovci in rekreativni strelci, ki tvorijo večino lastnikov orožja v ZDA, česa takšnega po mnenju demokratov res ne potrebujejo.

Prepoved polavtomatskega orožja je sicer največ, na kar lahko računajo nasprotniki orožja v ZDA. Po zadnji anketi časopisa Washington Post in televizije ABC, izvedeni po pokolu v Newtownu, se za to zavzema 54 odstotkov Američanov. Vendar pa je 70 odstotkov Američanov proti, da bi prodajo orožja omejili le na policiste.