Svet

Obama bo za naslednika Clintonove imenoval Johna Kerryja

STA / S.R.
16. 12. 2012, 17.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriške televizije in drugi mediji so v nedeljo poročali, da se je predsednik ZDA Barack Obama odločil, da bo na položaj državnega sekretarja po upokojitvi Hillary Clinton imenoval senatorja iz Massachusettsa in nekdanjega demokratskega kandidata za predsednika ZDA Johna Kerryja.

Poročila so v skladu s pričakovanji, potem ko se je veleposlanica pri ZN Susan Rice v četrtek odločila, da se ne bo potegovala za položaj in je Obamo prosila, da jo umakne s seznama možnih kandidatov. Riceova je odstopila zaradi nasprotovanja republikanskih senatorjev, ki lahko blokirajo predsednikove kandidate za položaje v vladi.

Riceova se je republikancem zamerila, ker je po terorističnem napadu na ameriški konzulat v Bengaziju 11. septembra letos v imenu administracije trdila, da je šlo za spontane demonstracije jeznih muslimanov zaradi žaljivega filma o preroku Mohamedu. Republikanci so prepričani, da je šlo za zavajanje javnosti pred novembrskimi volitvami, da bi zaščitila Obamov sloves uspešnega borca proti terorizmu.

John Kerry je sprejemljiv tako za demokrate, kot tudi za republikance. Slednji so zadovoljni, ker bodo demokrati z njegovim imenovanjem izgubili predsednika odbora za mednarodne odnose, Massachusetts pa bo moral razpisati nadomestne volitve, na katerih pričakujejo zmago republikanca Scotta Browna.

69-letnemu Kerryju velja za dovolj usposobljenega za prevzem položaja prvega diplomata ZDA, za katerega je bil v igri tudi po prvi volilni zmagi Obame leta 2008. Obama je takrat z izbiro Clintonove povlekel potezo za pomiritev znotraj demokratske stranke po ogorčenem primarnem procesu za izbiro predsedniškega kandidata, v katerem sta se s Clintonovo borila skoraj do konca.

Poleg tega je Obama potreboval v senatu vsak glas zaradi ambicioznega programa, na čelu z zdravstveno reformo. Senatno podporo potrebuje tudi v drugem mandatu, vendar zdaj en glas ne pomeni tako velike razlike. Guverner Massachusettsa mora po Kerryjevem odhodu iz senata v 145 do 160 dnevih razpisati nadomestne volitve. Do takrat pa bo položaj zasedal začasni senator, ki ga bo imenoval demokratski guverner.

Demokrati bodo imeli torej še pol leta v senatu 53 sedežev, skupaj z dvema neodvisnima, ki sta na njihovi strani, pa 55. Republikanci bodo v primeru Brownove zmage imeli 46 sedežev le do januarja 2015, ko poteče sedanji Kerryjev šestletni mandat. Že leta 2014 bodo redne volitve za njegov senatni sedež.

Kerry je bil v senat prvič izvoljen leta 1984, nazadnje pa 2008. Leta 2004 so ga demokrati izbrali za predsedniškega kandidata, vendar pa mu ni uspelo in George Bush mlajši je osvojil svoj drugi mandat.

Zamenjava na vrhu State Departmenta bo morda hitrejša, kot so sprva pričakovali, saj 65-letni Clintonovi nagaja zdravje. Po padcu v nezavest zaradi dehidracije po trebušni gripi pred dnevi je namreč utrpela pretres možganov in bo nekaj časa na okrevanju. Prihodnji teden bi morala pričati o napadu v Bengaziju, v katerem je umrl tudi veleposlanik ZDA v Libiji Christopher Stevens, vendar bo pričanje pred senatnim odborom za mednarodne odnose preloženo.