Svet

Več mrtvih v spopadu pri letališču v Pešavarju

STA / S.R.
16. 12. 2012, 14.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V pakistanskem Pešavarju je od sobote zvečer potekal srdit spopad za tamkajšnje letališče med pakistanskimi varnostnimi službami in talibanskimi napadalci.

Pakistanske varnostne sile so davi ubile pet napadalcev, s čimer se je spopad, v katerem je umrlo 15 ljudi, od tega vseh 10 napadalcev, končal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V 18 ur trajajočem spopadu, ki se je začel v soboto zvečer, so življenja izgubili tudi štirje civilisti in en policist. Letališče v Pešavarju, ki ga uporabljajo tako v civilne kot v vojaške namene, so talibani najprej obstreljevali z raketami. V zid, ki letališče ločuje od stanovanjske soseske, so poleg tega zapeljali avtomobil z eksplozivom.

Eksplozije so podrle nekaj okoliških hiš in terjale življenja štirih civilistov, več kot 40 ljudi pa je bilo ranjenih, med njimi tudi ženske in otroci.

Na napad so se odzvali pripadniki pakistanskega vojaškega letalstva. Njegovi pripadniki so ubili pet napadalcev, območje letališča pa so nato očistili eksplozivov. "Oporišče je sedaj popolnoma pod nadzorom in ponovno izvaja vse dejavnosti," so kasneje sporočili z letališča.

Pet preživelih napadalcev je spopad s policijo danes v zgodnjih jutranjih urah nadaljevalo kak kilometer stran od letališča. V tem spopadu so policisti ubili vseh pet napadalcev. Življenje je izgubil tudi policist, še dva pa sta bila ranjena.

Odgovornost za napad so že prevzeli pakistanski talibani, ki so sporočili tudi, da načrtujejo več podobnih napadov proti varnostnim službam. Po navedbah varnostnih služb so bili napadalci najverjetneje uzbeškega porekla.