Svet

V Atenah evropski protest proti neonacizmu

STA / S.R.
15. 12. 2012, 17.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Atenah je danes potekal evropski protest proti neonacizmu, na katerem se je po ocenah policije zbralo okoli 500 ljudi, po ocenah organizatorjev pa kakih tisoč.

Protestirali so proti politiki grške skrajno desne stranke Zlata zora, ki je na junijskih volitvah dobila sedem odstotkov glasov in prišla v parlament.

Protestniki so se zbrali na trgu Sintagma v središču Aten na poziv evropskega protirasističnega gibanja Egam. Predsednik gibanja Benjamin Abtan je dejal, da njihovo sporočilo ni usmerjeno samo v Grčijo, temveč v celotno Evropo.

Cilj gibanja je obsoditi rasizem, anitsemitizem in neonacizem v Grčiji in drugje po Evropi ter demokratične sile pozvati, da se mu odločno uprejo.

Protesta so se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP udeležili predstavniki priseljenskih skupnosti, strank in gibanj levice, sindikatov ter organizacij za človekove pravice.

Grška skrajno desna stranka Zlata zora naj bi stala za številnimi napadi na tujce v Grčiji, ki jih je v zadnjih mesecih, ko se kriza, v kateri je že več let država, še zaostruje, vse več.