Svet

Afganistan zapustile še zadnje francoske vojaške enote

STA / S.R.
15. 12. 2012, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Afganistan so danes zapustile še zadnje francoske vojaške enote, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Umik je Francija tako zaključila dve leti pred rokom za umik vseh vojakov v okviru mednarodne misije zveze Nato iz Afganistana.

V Francijo bodo vojaki predvidoma prispeli 18. decembra, po tridnevnem postanku na Cipru. V Afganistanu bo tako po umiku vojaških enot ostalo le še približno 1500 Francozov, večinoma tehničnega osebja in zdravnikov, poroča AFP.

Vojaške enote je Francija v Afganistan sicer poslala leta 2007, ko je tedanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy ugodil pozivu ZDA, ki so zagovarjale povečanje števila vojakov v okviru Natove misije Isaf.

Približno 4000 francoskih vojakov je nato leta 2008 prevzelo nadzor nad provinco Kapisa in okrožjem Surobi, strateško pomembnima pokrajinama na poti med Kabulom in Pakistanom.

Sarkozy je sicer januarja napovedal, da bodo francoski vojaki iz Afganistana odšli do konca leta 2013. A Francois Hollande, ki je po zmagi na aprilskih volitvah nasledil Sarkozyja na položaju predsednika države, je pospešil francoski umik in napovedal, da se bodo vojaki vrnili domov še pred iztekom leta 2012.

Preostanek francoske misije, ki je v Afganistanu že 11 let, se bo domov predvidoma vrnil junija, še poroča AFP.

Pospešen umik iz Afganistana načrtuje tudi Italija, ki je napovedala, da bo do konca leta domov poslala približno 300 vojakov. V državi jih bo ostalo še 3000 ali 800 manj, kot je italijanski del misije štel pred začetkom umika septembra.

V Afganistanu se sicer trenutno nahaja še preko 100.000 pripadnikov mednarodnih sil, od tega približno dve tretjini Američanov. Velika večina jih bo državo po pričakovanjih zapustila pred iztekom leta 2014.