Svet

Za pianino iz slovite Casablance iztržili nepričakovano malo

STA / S.R.
15. 12. 2012, 15.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pianino iz slovite filmske uspešnice Casablanca iz leta 1942 je v petek na dražbi Sotheby's v New Yorku dobil novega lastnika.

Organizatorje dražbe pa je močno razočaral izkupiček, saj so pianino prodali veliko ceneje, kot so predvidevali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za pianino, na katerega se v enem od prizorov v Casablanci naslanjata hollywoodska zvezdnika Ingrid Bergman in Humphrey Bogart, je novi lastnik odštel približno 460.000 evrov. Pri Sotheby's so pričakovali, da bodo za rekvizit, ki so ga prodali ob 70-letnici filma, iztržili približno dvakrat večjo vsoto.

Casablanca, ganljiva vojna ljubezenska zgodba z zvezdniško zasedbo, namreč velja za klasiko svetovne kinematografije, pianino pa se pojavlja v nekaj ključnih prizorih, zato so organizatorji dražbe pričakovali, da bo med cinefili in zbiratelji požel večje zanimanje.

Za najdražji filmski rekvizit tako še vedno velja bela obleka Marilyn Monroe, ki jo v filmu Sedem let skomin igrivo privzdigne piš vetra iz prezračevalnega jaška. Junija lani so jo namreč pri Sotheby's prodali nepričakovano drago, za 3,5 milijona evrov.