Svet

Grozljivo – policist enajstkrat ustrelil neoboroženega moškega

S.R.
14. 12. 2012, 11.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policista iz Kalifornije je kar enajstkrat ustrelil neoboroženega moškega, pri čemer ga je posnela kamera.

Kar težko pa je verjeti, da je policijska preiskava pokazala, da ni ničesar storil narobe in je zopet v službi. Vse skupaj se je sicer pripetilo v mestu Manteca v Kaliforniji 8. junija 2011, ko je policist James Moody ustrelil in ubil Ernesta Dueneza Ml. Policist je uboj opravičeval z dejstvom, da je v Ernestovi roki opazil nož. Družina ubitega je seveda nad nedavno odločitvijo policije zgrožena in bo civilno tožila policista zaradi umora.

Video posnetek iz kamere v policijskem avtomobilu,  ki je ujela nesrečni dogodek so odvetniki Ernestove družine javnosti pokazali dan po tem, ko so policista oprostili vseh obtožb. Na njem je razvidno, da so policisti čakali Dueneza, ki so ga bremenila obtožbe o družinskem nasilju. Našli so ga pri prijatelju in hitro stopili v akcijo. Dueneza so zalotili ravno v trenutku, ko je vstopal na sovoznikov sedež poltovornjaka. Policist James Moody se je takoj pognal proti njemu s pištolo v rokah. Moody naj bi v osumljenčevi roki videl nož in se zbal, da ga bo Ernesto vrgel, ali pa se pognal proti njemu. Odvetniki Dueneove družine trdijo, da Ernesto ni bil oborožen.

Kakorkoli že, Moody je videl nož in začel kričati, naj ga Ernesto odvrže in naj se ne premika, sicer bo streljal. Nato James Moody v dobrih štirih sekundah kar 13-krat ustreli proti osumljencu. 11 krogel Ernesta zadane – ena v glavo, osem v telo in dve v okončine.  Ernesto na mestu umre zaradi strelnih ran. Na prizorišče nato priteče Ernestova žena Whitney, ki začne panično vpiti na policiste, ki ji sprva ne dovolijo k možu. Z videoposnetka je razvidno tudi, da so šele po prihodu drugih policistov na prizorišče in poskusu premika Ernesta ugotovili, da se mu je noga zataknila v varnostni pas. Do posnetka nadzorne kamere v policijskem avtomobilu se je dokopal John Burris, odvetnik iz Oaklanda, ki je proti policiji v Manteccu vložil tožbo.

Policija je po incidentu v avtomobilu sicer našla ''nož za metanje'', Moody, policist z 12-letnimi izkušnjami pa je v svojo obrambo vztrajal, da se je počutil ogroženenga. Strokovnjaki, ki so si med procesom ogledali video so prav tako potrdili, da na začetku videa izgleda, kot da ima Ernesto v rokah nož, le da ga kasneje ni več videti.

Odvetnik Burris seveda trdi, da Duenez (ki naj bi ponavadi nosil tudi pištolo) ni bil oborožen in se je hotel predati in ''ni nakazal nobene agresije proti policistu''. Zato so pravosodno ministrstvo pozvali, naj proti 40-letnemu Moodyju vložijo obtožbo za umor.

Zadeva je po objavi posnetka postala še bolj vroča. Na Facebooku je tako nastala skupina ''Pravica za Ernesta Dueneza'', katere ustanovitelji pozivajo javnost, naj zahteva pravično obravnavo primera. Policija iz Mantecca je zaradi civilne tožbe prenehala s komentiranjem dogodka, Moodyja pa so zopet vrnili na dolžnost in ponovno patruljira po mestu