Svet

Nov pretep v ukrajinskem parlamentu

STA
13. 12. 2012, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V ukrajinskem parlamentu je danes izbruhnil pretep med poslanci opozicije in vladajoče stranke.

Kljub temu so izvolili novega predsednika parlamenta, še danes pa naj bi glasovali tudi ponovnem imenovanju Mikole Azarova na položaj premiera, poročajo tuje tiskovne agencije. Poslanci so se že drugi dan zapored zapletli v pretep, ker je opozicija zahtevala, da vsak poslanec glasuje le zase. Pogosto se namreč dogaja, da poslanci glasujejo tudi namesto kolegov iz stranke, ki so odstotni, čeprav ustava in zakon določata, da morajo glasovati osebno.

Koalicijski poslanci poskušali priti mimo opozicijskih, ki so blokirali dostop do sedežev, medtem ko se je druga skupina poslancev povzpela na prostor za predsednika parlamenta, nakar so si skočili v lase.

Kaotična seja se je po krajšem premoru nadaljevala, opozicijski poslanci pa so govore vladnih poslancev prekinjali z vzkliki. Poslanci so nato vendarle izvolili novega predsednika verhovne rade. To je postal poslanec vladajoče Stranke regij Volodimir Ribak. V prejšnjem mandatu je parlament vodil Volodimir Litvin.

Parlament se je na prvi seji po volitvah 28. oktobra sestal v sredo, že danes pa naj bi glasoval o ponovnem imenovanju Mikole Azarova za premiera. Azarov, tesen zaveznik predsednika Viktorja Janukoviča, je skupaj z vlado v začetku decembra odstopil, ker je bil izvoljen v parlament. Janukovič pa ga je nato znova predlagal za mandatarja.