Svet

Vlada na Malti padla, volitve 9. marca

STA / S.R.
12. 12. 2012, 10.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Malteška vlada je izgubila večino v parlamentu. Premier Lawrence Gonzi je zato v torek prosil predsednika države Georgea Abelo, naj razpusti parlament in razpiše splošne volitve, ki bodo 9. marca, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Vsak mora prevzeti svojo odgovornost. Ponosen sem na to, kar je dosegla država. Malta je prestala velike preizkuse, ki so druge države spravili na kolena," je dejal Gonzi.

Njegova vlada, ki je imela v parlamentu le glas večine, je padla v ponedeljek zvečer, ko je koalicijski poslanec Franco Debono glasoval proti predlogu proračuna za leto 2013. Debono je bil nezadovoljen z reformo, ki jo je predlagal minister za promet.

Uporni poslanec je v preteklosti ministra za promet Austina Gatta večkrat pozval k odstopu, ker je bil nezadovoljen z njegovo reformo javnega prometa.

Vladajoča Nacionalistična stranka in opozicijski laburisti so se dogovorili, da bo parlament razpuščen 7. januarja, tako da se bo predvolilna kampanja začela po božično-novoletnih praznikih.

Poslanec Debono je že maja lani glasoval z opozicijo proti notranjemu ministru Carmelu Mifsudu Bonniciju, zaradi česar ta je kasneje odstopil. Nacionalistična stranka je Debonu za kazen prepovedala kandidaturo na volitvah.