Svet

ZDA in Rusija verjamejo v možnost politične rešitve konflikta v Siriji

STA / S.R.
9. 12. 2012, 20.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

ZDA in Rusija kljub nadaljevanju nasilja v Siriji verjamejo, da je konflikt v tej državi še vedno moč rešiti s političnimi sredstvi, je po pogovorih z ameriškimi in ruskimi diplomati v Ženevi danes povedal posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi.

Kot je pojasnil Brahimi, sta se pogovorov udeležila namestnika zunanjih ministrov Rusije in zDA Mihail Bogdanov in William Burns, na srečanju pa so se posvetili predvsem možnostim za mirovni proces v Siriji.

Srečanje je napovedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je povedal, da je Rusija v srečanje privolila pod pogojem, da na njem ne bo izražena zahteva po odstopu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Dodal je, da je Rusija bila vedno pripravljena sodelovati pri konstruktivnih pogovorih in da je sedaj najpomembneje, da obe strani konflikta odložita orožje in začneta s pogajanji.

Lavrov se je v četrtek v Dublinu srečal z Brahimijem in ameriško državno sekretarko Hillary Clinton. Po srečanju je Clintonova dejala, da so ZDA in Rusija zavezane ponovnim poskusom, da se obe strani sirskega konflikta spodbudi k pogajanjem o politični tranziciji v državi.