Svet

Na tisoče Špancev protestira proti varčevalnim ukrepom v zdravstvu

STA / S.R.
9. 12. 2012, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Več tisoč španskih zdravstvenih delavcev in drugih državljanov, ki so nezadovoljni z varčevalnimi rezi v zdravstvu in načrtom za delno privatizacijo državnega sistema zdravstvenega zavarovanja, se je danes zbralo na protestih v Madridu.

Organizatorji ocenjujejo, da se je demonstracij udeležilo približno 25.000 ljudi. Po navedbah španske policije pa se je na trgu Puerta del Sol zbralo več kot 5000 ljudi, potem ko so shod pričeli na trgih Neptuno in Cibeles. Veliko udeležencev iz vrst zdravstvenih delavcev je bilo oblečenih v bela oziroma modra službena oblačila, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Predstavnica organizatorjev protestov Fatima Branas je dejala, da so načrti o privatizaciji zdravstvenega sistema kratkovidni, saj ne upoštevajo, da bi se lahko privarčevalo tudi brez razprodaje storitev. "Njihov načrt predstavlja popolno spremembo našega zdravstvenega sistema," je še dodala Branasova.

Vlada regije Madrid, ki jo vodi regionalni predsednik Ignacio Gonzales, pa vztraja, da so varčevalni rezi potrebni, da se sploh zagotovi izvajanje zdravstvenih storitev v globoki recesiji.

Zdravstveno nego in izobraževanje v Španiji upravlja posameznih 17 delno avtonomnih regij in državna vlada tako ne nadzoruje zdravstvenega sistema. Vsaka regionalna vlada si sama določa proračune in načrte o izdatkih. Izdatki regij skupno predstavljajo skoraj 40 odstotkov vseh javnih izdatkov. Regiji Madrid vlada Ljudska stranka, desnosredinska stranka, ki prav tako vodi državno vlado pod premierjem Marianom Rajoyjem in že dalj časa uvaja stroge varčevalne ukrepe, ki po mnenju nekaterih analitikov ne vodijo k izboljšanju finančne krize v Španiji, temveč še samo poglabljajo recesijo.