Svet

V Italiji mešani odzivi na napovedan Montijev odstop

STA
9. 12. 2012, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Napoved predsednika italijanske tehnične vlade Maria Montija, da bo po sprejetju proračuna za prihodnje leto odstopil s položaja, so v Italiji pospremili mešani odzivi.

Nekateri so odločitev ocenili kot dostojanstveno dejanje, drugi kot že težko pričakovano, tretji pa, da Italiji zdaj grozi vrnitev 20 let v preteklost. Prvi se je na Montijevo odločitev odzval sekretar največje levosredinske stranke, Demokratske stranke in kandidat levice za premierja Pier Luigi Bersani. Dejal je, da je Monti ravnal dostojanstveno, medtem ko je desnica izdala zaveze izpred leta dni in se spustila v predvolilno kampanjo, so poročali italijanski mediji.

Dodal je še, da so v stranki pripravljeni proračun za prihodnje leto potrditi čim prej. Monti je namreč napovedal, da bo odstopno izjavo predsedniku republike Giorgiu Napolitanu dostavil po sprejetju proračunskih dokumentov.

Da se bodo zavzemali za čim hitrejšo potrditev proračuna, so zagotovili tudi v Ljudstvu svobode. Je pa sekretar stranke Angelino Alfano vodji levice Bersaniju hkrati zabrusil, naj se v tem tako občutljivem trenutku vzdrži predvolilnih komentarjev.

Znotraj Ljudstva svobode sicer v ocenah Montijeve odločitve niso povsem enotni. Vodja poslancev v Evropskem parlamentu Mario Mauro je dejal, da se bo Italija z Bersanijem in Berlusconijem zdaj vrnila 20 let v preteklost in da bo naslednjih pet let ujetnica političnih dvobojev.

Za Italijo bi bilo bolje, če bi v ospredje prišle mlajše generacije in če se ne bi nagibali na levo ali pa v populizem, je še dejal Mauro.

V Severni ligi so bili nad Montijevo odločitvijo vzhičeni. "Končno je konec z anomalijo demokracije. Kar tako naprej Alfano, vse do konca," je komentiral sekretar stranke Roberto Maroni in tako potrdil ponovno tesno sodelovanje z Ljudstvom svobode.

Politično dogajanje v državi je v pogovoru za italijanski finančni časnik Il Sole 24 Ore komentiral tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Dejal je, da Italijani ne smejo verjeti iluzijam, da obstajajo hitre in magične rešitve. Kljub nekaterim dobrim vestem, obeti za državo ostajajo negativni. Prihodnje volitve v Italiji tako ne smejo postati izgovor za postavljanje doslej sprejetih ukrepov pod vprašaj, je opozoril Barroso.

Zdaj se v Italiji ugiba o možnem datumu volitev. Ker bo Montijeva vlada odstopila nekoliko prej, kot se je še pred nekaj dnevi ugibalo, bi volitve namesto 10. marca, torej na dan, ki ga podpira tudi Berlusconi, lahko potekale že februarja.

Vsi nad volitvami v februarju niso navdušeni, niti znotraj Ljudstva svobode ne. Menijo namreč, da bi na volilno udeležbo lahko negativno vplivala zima.

Naslednje pomembno vprašanje pa je, ali bo morebiti Monti kandidiral za premiera. Monti tega ne izključuje, italijanski mediji pa poročajo, da naj bi se odhajajoči premier že v prihajajočem tednu sestal s podporniki njegove kandidature.

Med zagovorniki nove Montijeve vlade so nekatere manjše sredinske stranke in tudi šef Ferrarija Luca Cordero di Montezemolo s svojim novoustanovljenim političnim gibanjem.