Svet

ZDA izvedle omejen jedrski poskus

STA / S.R.
7. 12. 2012, 08.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

ZDA so izvedele podzemeljski jedrski poskus pod kritično mejo. Poskus je bil namenjen preučevanju obnašanja jedrskih materialov, ne da bi sprožili jedrsko eksplozijo.

Na ta način naj bi dobili tudi "ključne informacije za vzdrževanje varnosti in učinkovitosti jedrskega orožja države", so v četrtek pojasnili v Washingtonu.

Kot je pojasnilo ameriško ministrstvo za energetiko, so poskus izvedli v sredo v Los Alamosu v Nevadi. "Zahtevni poskusi pod kritično mejo preizkušajo naše zmogljivosti, da lahko vzdržujemo varne in učinkovite jedrske zaloge, ne da bi izvajali podzemeljske preizkuse," je pojasnil vodja ameriškega urada za jedrsko varnost Thomas D'Agostino.

Gre za eksperiment, ki so ga izvedli že 27. Zadnji tovrstni poskus pod kritično mejo so izvedli februarja 2011, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jedrski poskus pod kritično mejo ne sproži verižne reakcije, ki bi se končala z eksplozijo. Gre sicer za poskus, kako se obnaša plutonij, če je izpostavljen močnim eksplozijam, ki jih izvedejo s kemičnimi eksplozivi.

ZDA so leta 1992 prenehale z jedrskimi poskusi, ki so se končali z jedrsko eksplozijo in ki so jih na koncu sicer izvajali le še pod zemljo. Do tedaj pa so ZDA od prve eksplozije atomske bombe leta 1945 glede na uradne številke Združenih narodov izvedle 1032 jedrskih poskusov.