Svet

Apple seli del proizvodnje računalnikov iz Kitajske v ZDA

STA / S.R.
7. 12. 2012, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Glavni izvršni direktor ameriškega računalniškega velikana Apple Tim Cook je napovedal, da bodo v letu 2013 del svoje proizvodnje na Kitajskem preselili v ZDA.

Napoved je presenetljiva glede na trditve pokojnega ustanovitelja Appla Steva Jobsa, da se to nikoli ne bo zgodilo. Jobs je to razložil ameriškemu predsedniku Baracku Obami, ki ga je zanimalo, ali bi lahko Apple pomagal pri odpiranju novih delovnih mest v ZDA. Cook je presenetljivo napoved oznanil v pogovoru za televizijo NBC in kasneje tudi v pogovoru za agencijo Bloomberg, pri čemer je zagotovil, da Apple in druga podjetja za potrošniško elektroniko niso šla proizvajat na Kitajsko samo zaradi stroškov, ampak ker v ZDA ni ustrezno usposobljene delovne sile.

Kljub temu je Apple računalnike izdeloval v ZDA kar 30 let, preden je začel proizvodnjo seliti na tuje v 90. letih prejšnjega stoletja. Cook je napovedal, da bodo prihodnje leto v ZDA začeli z delno proizvodnjo računalnikov, ni pa še razkril za katere izdelke gre. Najverjetneje pa za namizne računalnike, ugibajo analitiki. Ob tem poudarjajo, da verjetno ne bo šlo za najbolj popularne in prodajane proizvode, kot so iphoni in ipadi.

Za preselitev dela proizvodnje iz Kitajske naj bi v letu 2013 porabili 100 milijonov dolarjev. Cookovo napoved v ZDA razumejo tudi kot poskus ublažitve kritik in ogorčenja zaradi delovnih razmer na Kitajskem in drugje po svetu. Pred meseci je izbruhnila novica o skoraj suženjskem izkoriščanju delavcev v tovarnah podizvajalca Foxconn in od takrat so se plače zaposlenim malce zvišale.

Applove delnice so v sredo izgubile precejšnji del svoje vrednosti, v četrtek pa so se podražile za poldrugi odstotek.