Svet

V Italiji znova protesti učencev in študentov

STA
24. 11. 2012, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Italijanski učenci, dijaki in študenti so se danes v znamenje protesta proti varčevanju v izobraževanju znova odpravili na ulice več italijanskih mest. Kot so poudarjali, je Italija med državami, ki za izobraževanje namenijo najmanj v Evropi. Shodom so se pridružili tudi učitelji in brezposelni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Študentje so med drugim izpostavili, da so se pristojbine na univerzah lani zvišale za kar 75 odstotkov. "Ne bomo dopustili, da se šolski sistem uniči," je poudaril predstavnik skrajno levega sindikata Cobas, ki je podprl današnje demonstracije učencev in študentov.

Kot so še izpostavljala študentska in dijaška združenja, je Italija med tistimi evropskimi državami, ki za izobraževanje namenijo najmanj sredstev. Italijanski učitelji so med najslabše plačanimi, investicije v stavbe izobraževalnih ustanov pa so že pred nekaj leti usahnile, tako da "vsaka druga šola ne odgovarja varnostnim standardom".

Protestu v Palermu se je pridružilo na tisoče ljudi, ki so se združili pod sloganom "Roke stran od javnega šolstva". V Rimu so danes v veljavi strogi varnostni ukrepi, potem ko so mesto v protestih nedavno pretresli nasilni izgredi.