Svet

Policija v Kairu s solzivcem nad protestnike

STA / S.R.
24. 11. 2012, 10.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Egiptovska policija je davi s solzivcem razgnala protestnike, ki so se zbrali na osrednjem kairskem trgu Tahrir in protestirali proti samovolji egiptovskega predsednika Mohameda Mursija.

Na trgu je noč po poročanju nemške tiskovne agencije dpa preživelo nekaj sto protestnikov.

Mursi je v četrtek razglasil spremembe ustave, s katerimi si je podelil široka pooblastila, ki se bodo iztekla predvidoma sredi februarja, ko naj bi bila sprejeta nova egiptovska ustava. Nasprotniki mu očitajo, da je s tem postal diktator s še večjo močjo kot nekdanji avtoritarni predsednik Hosni Mubarak, ki je bil odstavljen po ljudski vstaji v začetku lanskega leta.

Na trgu Tahrir so se petek zbrali Mursijevi nasprotniki. Eden od predstavnikov mlade sekularne opozicije je povedal, da bodo protestirali, vse dokler ne bodo ukinjene spremembe, s katerimi je Mursi omejil pristojnosti pravosodja. Prav tako zahtevajo razpustitev ustavodajne skupščine, ki je pristojna za oblikovanje nove ustave in v kateri prevladujejo islamisti, saj "ne predstavlja celotnega egiptovskega naroda".

Protesti liberalnih in sekularnih organizacij so potekali tudi v drugih egiptovskih mestih, med drugim v Aleksandriji, Suezu, Port Saidu in Ismailiji. Med najhujšimi protesti, odkar je Mursi prišel na oblast, so se nasprotniki predsednika spoprijeli z njegovimi podporniki in zažgali več uradov Muslimanske bratovščine. Po vsej državi, ki postaja vse bolj razdeljena, je bilo v nasilju poškodovanih okoli 100 ljudi.