Svet

Marinci končno dobili pregrešno drage lovce

S.R.
23. 11. 2012, 12.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški marinski korpus je v torek, 20. novembra ustanovil prvo operativno zračno eskadriljo opremljeno z lovci F-35B, ki ga nestrpno čakajo že več let.

Prva eskadrilja lovcev F-35B (Verzija ''short takeoff and vertical landing – STOVL'', torej kratek vzlet in navpično pristajanje) bo domovala v bazi Yuma v Arizoni, gre pa za potezo, ki po mnenju vojaškega vodstva kaže napredek pri daleč najdražjem in najbolj kontroverznem oborožitvenem programu v zgodovini ameriških oboroženih sil. Cena za posamezno letalo F-35B je namreč kar 237 milijonov dolarjev, a bo številka do konca razvojnega cikla zagotov še višja.

Trije lovci F-35B podjetja Lockheed Martin so že prispeli v bazo, do konca leta 2013 pa jih bodo marinci dobili še 13. Poleg tega je korpus za pol milijarde dolarjev kupil še simulator letenja, zgradil nove hangarje in vzdrževalne objekte. Nova eskadrilja, ki bo z letenjem začela konec 2012 ali pa v začetku 2013. Na uradni ustanovitvi v Arizoni so bili sicer prisotni najvišji predstavniki Pentagona in korporacije Lockheed Martin, prisoten pa je bil tudi senator John McCain, najvišji republikanec v komisiji za oborožene sile. 

Poveljnik marinskega korpusa general James Amos je ustanovitev eskadrilje označil za pomemben dan v zgodovini najmanjše veje ameriških oboroženih sil. Marinski korpus namreč najbolj od vseh vej potrebuje novo letalo, da bi z njim nadomestil starejše modele letal F/A-18 in floto še starejših letal AV-8B Harriel, katerih vzdrževanje je zaradi starosti že izjemno drago. Amos je na udarni ustanovitvi povedal, da je to sploh prva eskadrilja na svetu, ki se lahko pohvali z večnamenskim bojnim letalom pete generacije. Amos sicer prihaja še iz stare šole in je letel še z letali F-4 Phantom, ki so jih uporabljali v času vietnamske vojne, zato se mu ob sposobnostih letala F-35 kar malce zarosijo oči. A o teh neverjetnih letalnih sposobnostih pač ne more govoriti, ker je večina zaupnih.

Ustanovitev prve eskadrilje kaže napredek pri verziji F-35B, ki jo je Pentagon pred nekaj leti želel ukiniti, če kmalu ne bi pokazala resnega napredka. Verzija B je namreč zaradi sistema za navpično pristajanje daleč najbolj zapletena in se zato pri razvoju sooča z največ težavami. Marinci v Yumi bodo sčasoma imeli pet operativnih eskadrilj lovcev F-35B.

Nad napredkom je navdušen tudi senator McCain, ki je bil v preteklosti prav tako kritičen do dragega programa. A do trenutka, ko bodo Američani program lahko razglasili za uspešen bo potrebno še precej trdega dela. Podpolkovnik Jeff Scott, ki je 14 let letel z letali Harrier in sedaj poveljuje novi eskadrilji (uradno ime je ''Marine Fighter Attack Squadron 121'') je nad novimi letali prav tako navdušen. Njegovi piloti bodo izvedli oceno letala F-35B, ki je potrebna, da se letalo lahko dokončno razglasi za operativno. To naj bi se sicer zgodilo do leta 2015.

Do takrat bosta morala Lockheed in vojska razrešiti še marsikatero težavo. Med slednje spada razvoj programske opreme, ter razvoj tehnično napredne pilotske čelade. A ustanovitev eskadrilje je vsekakor korak naprej, pomiriti pa bi morala tudi mednarodne partnerje programa, ki so zaradi zamud in vse višjih stroškov že precej nestrpni. Predstavniki podjetja Lockheed Martin so v izjavi sicer zapisali še, da s tremi novimi lovci F-35B skupno število dostavljenih letal v letu 2012 znaša 20