Svet

Pentagon objavil informacije o pogrebu Osame bin Ladna

STA / S.R.
23. 11. 2012, 07.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriško obrambno ministrstvo je deloma odgovorilo na zahtevo ameriške tiskovne agencije AP za dostop do informacij glede usmrtitve in pokopa voditelja teroristične mreže Al Kaida, Osame bin Ladna.

Večina informacij sicer še vedno ostaja tajnih. Pentagon je objavil le zelo cenzurirano komunikacijo nekaterih častnikov.

Objavljeni so bila notranja elektronska sporočila med mornariškimi častniki in drugimi visokimi častniki ameriške vojske. Osamo bin Ladna so 1. maja ubili ameriški specialci med napadom na teroristovo posestvo v pakistanskem Abotabadu. Iz Pakistana so truplo prepeljali na vojaško ladjo Carl Vinson v Indijskem oceanu in ga po pogrebni slovesnosti v skladu z islamsko tradicijo odvrgli v morje.

AP je dobil elektronsko pismo kontraadmirala Charlesa Gaougetta tedanjemu načelniku štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA Miku Mullenu, v katerem je opisan postopek s truplom na ladji. Truplo naj bi umili, zavili v belo rjuho in položili na desko. Mornariški častnik je prebral vnaprej pripravljene obredne besede, ki jih je nekdo simultano prevedel v arabščino in potem je truplo romalo v morje. Pismo z oznako zaupno je bilo poslano 2. maja.

AP je od Pentagona in obveščevalne agencije Cia zahtevala številne druge informacije, vendar jih doslej ni dobil. Cia na zahteve ne odgovarja, Pentagon pa se izgovarja, da ne najde fotografij ali video posnetkov napada v Abotabadu ali bin Ladnovega trupla. Prav tako med drugim ne najdejo mrliškega lista, poročila o obdukciji in poročila o analizi DNK, s katero so potrdili, da gre res za bin Ladna.