Svet

V Indiji usmrtili zadnjega preživelega napadalca na Mumbai

STA / S.R.
21. 11. 2012, 11.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Indiji so danes z obešanjem usmrtili Mohameda Kasaba, edinega preživelega napadalca po terorističnih napadih v Mumbaiju leta 2008, v katerih je bilo ubitih 166 ljudi.

Usmrtili so ga potem, ko je predsednik države zavrnil njegovo prošnjo za pomilostitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pakistanec Kasab je bil edini preživeli od desetih napadalcev, ki so sodelovali v napadih v Mumbaiju konec novembra 2008, najhujših v neodvisni Indiji.

Višje sodišče v tem mestu ga je maja 2010 obsodilo na smrt z obešanjem, med drugim zaradi množičnega umora in terorizma, a se je na razsodbo januarja letos pritožil, češ da ni bil deležen pravičnega sojenja.

Vrhovno sodišče je nato avgusta potrdilo smrtno kazen z utemeljitvijo, da nima izbire, saj je kriv najhujšega zločina, "vojne proti indijski vladi". Predsednik države Pranab Mukherjee, ki je položaj prevzel julija, je 5. novembra zavrnil njegovo zadnjo prošnjo za pomilostitev. Usmrtili so ga danes v zaporu v kraju Pune.

Njegovo usmrtitev je notranji minister zvezne države Maharashtre, kjer leži Mumbai, R.R. Patil označil kot poklon "vsem nedolžnim ljudem in policistom, ki so umrli v tem gnusnem napadu na naš narod".

Sedaj 25-letni Kasab je skupaj s še devetimi napadalci, ki naj bi pripadali islamistični skupini Laškar-e-Taiba s sedežem v Pakistanu, val napadov v Mumbaiju začel 26. novembra 2008. Napadi so trajali kar 60 ur, med drugim so zadrževali talce v dveh luksuznih hotelih.

Tarča napadov so bili luksuzni hoteli, glavna železniška postaja in judovski kulturni center. Med tridnevnim morilskim pohodom v finančni metropoli Indije so ubili 166 ljudi, med njimi 26 tujcev, več kot 300 je bilo ranjenih.

Zaradi napadov so se močno poslabšali odnosi med Indijo in Pakistanom, potem ko so v New Delhiju krivdo zanje pripisali skupini Laškar-e-Taiba.

Indijski notranji minister Sushilkumar Shinde je danes dejal, da so Pakistan obvestili o njegovi usmrtitvi in da so pripravljeni njegovo truplo izročiti Islamabadu, da pa doslej za to ni še nihče zaprosil.

V Indiji so v zadnjih 15 letih do danes usmrtili le eno osebo - leta 2004 so usmrtili bivšega varnostnika zaradi posilstva in umora 14-letnice.