Svet

Izrael in Palestinci nadaljujejo napade

STA / S.R.
21. 11. 2012, 08.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kljub nekaterim napovedim do premirja med Izraelom in Hamasom še ni prišlo.

Palestinski skrajneži so danes obnovili raketno obstreljevanje Izraela, ta pa osmi dan nadaljuje obstreljevanje območja Gaze. Po podatkih Palestincev je bilo v izraelski operaciji na Gazo doslej ubitih več kot 140 Palestincev, najmanj 950 je ranjenih.

Omenjeno je sporočil palestinski predstavnik pri ZN Rijad Mansur v pismu Varnostnemu svetu Združenih narodov, v katerem ga je pozval k obsodbi izraelske operacije, s katero želi Izrael končati palestinsko raketno obstreljevaje z območja Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na zahtevo arabskih držav se je VS ZN odločil, da bo imel javno razpravo o razmerah v Gazi danes ob 21. uri po srednjeevropskem času, kljub bojaznim zahodnih držav, da bi to lahko škodilo prizadevanjem za dosego prekinitve ognja. Čeprav je Egipt v torek napovedal, Hamas pa pritrdil, da naj bi strani dosegli premirje že v torek, se to doslej še ni zgodilo.

Za dosego prekinitve sovražnosti si na območju prizadeva tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki se je v torek zvečer srečala z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem, danes pa se bo v Ramali sešla s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Nato naj bi odšla še v Egipt na pogovore z egiptovskim predsednikom Mohamedom Mursijem. Kot je dejala, morebitnega premirja ni pričakovati pred koncem njenih pogovorov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

ZDA so sicer preprečile sprejem izjave, s katero bi VS ZN pozval strani h končanju sovražnosti. Washington je ocenil, da izjava ne zajema bistva problema, kar so raketni napadi Hamasa na Izrael.

Izrael je danes sporočil, da so ponoči obstreljevali okoli sto ciljev na območju Gaze, od tega polovico podzemnih raketometov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z območja Gaze pa so izstrelili več raket na Izrael, ki pa niso zahtevale žrtev. V torek so sicer rakete zahtevale dve izraelski življenji, tudi prvega vojaka. Skupno jih je bilo od začetka operacije ubitih pet.