Svet

Nizozemska vlada odstopila od načrtov za prepoved coffee shopov za tujce

STA
20. 11. 2012, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nova nizozemska vlada se je odpovedala načrtovani prepovedi nakupa marihuane za tujce, ki bi prizadela številne t.i. coffee shope. To je v pismu parlamentu v ponedeljek zvečer uradno sporočil pravosodni minister Ivo Opstelten.

Na jugu Nizozemske, kjer so morali novo zakonodajo že uveljaviti, so morali prebivalci po novem pridobiti posebno dovoljenje, s katerim so nato smeli vstopati v coffee shope, medtem ko so bili ti za tujce prepovedani. Nov sistem, ki ga je sprejela prejšnja konservativna vlada, naj bi po vsej državi začel veljati prihodnje leto.

Na ta način so želele oblasti narediti konec t.i. mamilarskemu turizmu iz držav, kjer do marihuane ni mogoče priti na zakonit način, a so mu mnogi nasprotovali - nekateri v strahu pred izgubo denarja, drugi pa so opozarjali na nevarnost razvoja kriminala ter na to, da gre za neupravičeno diskriminacijo drugih državljanov EU nasproti Nizozemcem.

Pravosodni minister v novi vladi je sedaj sporočil, da omenjena dovoljenja za vstop v coffee shope odpravljajo, in sicer nemudoma. Kot je sicer dodal, si želi, da bi coffee shopi oz. mehke droge tudi v prihodnje ostali nedostopni za tujce, a o tem bodo odslej odločale lokalne oblasti.

Kot odločitev vlade ocenjuje ameriška tiskovna agencija AP, gre za kompromis, ki bo predvsem coffe shopom v prestolnici Amsterdam omogočil, da še naprej dobro služijo s prodajo marihuane tujim turistom. To je veliko olajšanje tako za lastnike teh lokalov kot tudi za približno milijon in pol turistov, ki prav s tem namenom vsako leto obiščejo Amsterdam.

Uživanje marihuane na Nizozemskem sicer ni zares legalizirano, a ga tolerirajo, že v 70. letih 20. stoletja pa so dekriminalizirali posedovanje manjših količin marihuane. Minister Opstelten je sicer sedaj sporočil, da bo v coffee shopih prepovedana prodaja marihuane z več kot 15 odstotki THC.