Vendar pa je proizvodnja opija upadla zaradi bolezni maka in neugodnega vremena, v danes objavljenem letnem poročilu ugotavlja agencija ZN za boj proti drogam, poročajo tuje tiskovne agencije.

V primerjavi z lanskim letom se je površina za gojenje maka v Afganistanu povečala za 18 odstotkov na 154.000 hektarjev. Proizvodnja opija pa se je zaradi bolezni na rastlinah in neugodnega vremena zmanjšala za 36 odstotkov s 5800 ton na 3700 ton, kar je le malo več kot leta 2010.

Glavni razlog za povečanje površin za pridelavo opija ZN vidijo v zvišanju cen opija v svetu. Afganistanski kmetje so za kilogram opija letos povprečno prejeli 196 dolarjev, vrednost celotnega pridelka pa ocenjujejo na 700 milijonov dolarjev.

Afganistan je največji pridelovalec opija na svetu in proizvede okoli 90 odstotkov te glavne sestavine za izdelavo heroina in morfija. Iz proizvodnje in trgovine z mamili se med drugim financirajo talibani. Agencija ZN ugotavlja, da največ opija proizvedejo v delih države, kjer je več talibanov, izstopa pa provinca Helmand.