Preminuli moški je bil sicer misijonar Pentacostalske cerkve, skupaj z ženo in petimi otroki pa je živel v regiji Yaroslav v osrednji Rusiji. Po besedah preiskovalcev je umrl leta 2009. V izjavi za javnost je policija razkrila, da je truplo moža od 14. avgusta 2009 do 2. julija 2012 ležalo v postelji v njihovem stanovanju.

Žena umrlega moškega, za katero oblasti trdijo, da je neuravnovešena, je po smrti začela svoje otroke izobraževati kar doma in jim zabičala, da ne smejo nikomer povedati o smrti svojega očeta. Vsa tri leta je vdova svojim otrokom vsak dan ukazala, naj se gredo pogovarjat z mrtvim očetom, morali pa so ga tudi hraniti z nekakšno brozgo, ki jo je skuhala. Sama se je izogibala sobe z mrtvim možem, saj je se bala, da bi njena prisotnost prekinila ponovno vstajenje.
Otroci so kmalu ugotovili, da je njihov oče mrtev, a jih je hkrati skrbelo za mater, zato so slednji govorili, da je oče govoril z njimi in pojedel hrano, še piše v policijski izjavi. Smrad razpadajočega trupla so sicer prekrivali z osvežilci zraka.

Ko se je družina odločila preseliti, sta dve hčerki, stari 14 in devet let odločili, da se bosta trupla znebili. Dali sta ga v plastično vrečo in ga vrgli v grmovje. Pri tem naj bi truplu odpadla glava in desna roka, ki sta ju deklici nato vrgli kar v smeti. Preiskav se je začela po tem, ko je policija našla truplo, v ponedeljek, 19. novembra pa so končali preiskavo. Neuravnovešena mati naj sicer ne bi bila nevarna sebi ali drugim, otroci pa naj bi bili sodeč po prvih psihiatričnih ocenah psihično povsem zdravi.