Svet

Kapitan potopljene Coste Concordie bo izdal knjigo

STA / S.R.
16. 11. 2012, 13.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kapitan potniške ladje Costa Concordia, ki je januarja pri italijanskem otoku Giglio doživela brodolom, Francesco Schettino, bo izdal knjigo.

V njej bo razkril ozadje nesreče, v kateri je umrlo 32 ljudi. Schettino je v intervjuju za milanski časopis Il Giornale dejal, da želi v zvezi z nesrečo narediti konec lažem.

Schettino želi tako predstaviti dejstva, ki po njegovem javnosti niso bila razkrita v popolnosti, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

52-letni kapitan je kritičen predvsem do dejstva, da doslej še niso bili predstavljeni dokazi, ki bi ga razbremenili krivde za nesrečo. Po njegovem naj bi izginili številni pomembni dokumenti, objavljen pa naj bi bil le del telefonskih pogovorov med njim in pristaniškimi oblastmi.

V zvezi z očitki o zapustitvi ladje še pred koncem evakuacije trdi, da je številnim potnikom pomagal pri izkrcanju. Ladjo pa naj bi zapustil zgolj zato, da bi ocenil situacijo še nepotopljenega dela, nato pa se zaradi vedno hitrejšega vdiranja vode na ladjo ni mogel vrniti.

Schettino je še povedal, da se mu bo po izidu knjige marsikdo dolžan opravičiti. Kapitan je oktobra na zaslišanju pred sojenjem zagovarjal svoje ravnanje ob brodolomu in zatrdil, da je je storil vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi preprečil nesrečo. Njegovi odvetniki so krivdo za nesrečo pripisali predvsem indonezijskemu krmarju, ki naj ne bi razumel kapitanovih napotkov.