Svet

BBC bo politiku, po krivem obtoženemu pedofilije, plačal 185.000 funtov

STA / S.R.
16. 11. 2012, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanska medijska mreža BBC je v četrtek zvečer privolila, da bo konservativnemu politiku Alistairju McAlpinu, ki je bil v televizijskem prispevku po krivem obtožen pedofilije, plačala 185.000 funtov (skoraj 230.000 evrov) odškodnine.

Kot so sporočili McAlpinovi odvetniki, je njihova stranka zadovoljna s poravnavo. Nekdanji finančnik konservativcev v času Margaret Thatcher je sicer pred tem dejal, da denar ne more poplačati škode, ki mu jo je povzročil televizijski prispevek. "To rani tvojo dušo in prepričan si, da je s svetom nekaj narobe," je dejal 70-letni McAlpine.

V oddaji Newsnight so 2. novembra objavili pričanje Steva Messhama, ki je trdil, da je bil kot varovanec otroškega zavetišča v Walesu v 70. letih žrtev spolne zlorabe nekdaj vplivnega konservativnega politika. Imena politika v oddaji sicer niso objavili, a je po spletu takoj zakrožilo McAlpinovo ime. Njegovo ime je nato kot prvi objavil časnik Guardian.

McAlpine je obtožbe zanikal, njegovi odvetniki pa so napovedali tožbo proti vsem medijem, ki so objavili informacijo. Kasneje je Messham v sporočilu, ki so ga objavili na BBC, zatrdil, da ga McAlpine ni zlorabljal. Kot je zapisal, se je zmotil pri identifikaciji, za kar se opravičuje.

BBC se je McAlpinu opravičil in napovedal disciplinske ukrepe proti vpletenim, a je na koncu odstopil sam generalni direktor mreže George Entwistle, za njim pa še direktorica informativnega programa BBC News Helen Boaden in njen namestnik.

BBC je bil v zadnjih tednih že tarča številnih kritik ob razkritju spolnih zlorab, ki jih je zagrešil lani umrli televizijski voditelj Jimmy Savile. Ta naj bi v 40-letni karieri na televiziji zlorabil kakih 300 otrok.