Svet

Haaško sodišče oprostilo Gotovino in Markača

STA / S.R.
16. 11. 2012, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je v prizivnem postopku za vojnih zločinov obtožena hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača ugodilo pritožbi in generala oprostilo.

Sodnik Theodor Meron je danes odredil, da generala iz pripora nemudoma spustijo na prostost. Gotovina in Markač sta bila obtožena vojnih zločinov nad Srbi med in po operaciji hrvaške vojske Nevihta leta 1995. Haaško sodišče je danes zavrnilo odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je aprila lani Gotovino obsodilo na 24, Markača na 18 let zapora. Tretjega hrvaškega generala iz istega primera, Ivana Čermaka, so oprostili že takrat.

Pritožbeni svet haaškega sodišča Gotovine in Markača danes ni spoznal za kriva sodelovanja v zločinskem dejanju, katerega cilj je bil prisilno in za vedno odstraniti srbske prebivalce z območij na Hrvaškem. Zavrnil je tudi prvostopenjsko oceno, da je hrvaška vojska prekomerno bombardirala mesta v nekdanji Republiki srbski krajini, ter da to ni imelo za posledico izgona in deportacij prebivalstva.

Meron je poudaril, da Gotovina in Markač tudi nista kriva poveljniške odgovornosti zaradi kaznivih dejanjih izgona, deportacij, ropov, uničevanj, umorov, nečloveških dejanj in okrutnega ravnanja med in po operaciji Nevihta. Gotovina je bil v priporu od leta 2005, Markač pa od leta 2007.

Današnjo odločitev haaškega sodišča so z velikim navdušenjem sprejeli številni hrvaški državljani, ki so na trgih v svojih mestih spremljali izrek sodbe. Izbruh navdušenja je spominjal na veselje z nogometnih igrišč. Številni hrvaški državljani tudi niso skrivali solz sreče ob oprostilni sodbi za Gotovino in Markača.

Posebej čustveno je bilo v rojstnem kraju Gotovine, Pakoštanih pri Zadru, ter v Markačevem domačem kraju Đurđevac. Hrvaški veterani so se zbirali od četrtka, ko so organizirali bedenja v podporo generaloma, Katoliška cerkev pa je v četrtek povabila vernike na molitev za pravično sodbo.

Hrvaški obrambni minister in nekdanji Gotovinov sobojevnik Ante Kotromanović je po objavi sodbe napovedal, da bo z vladnim letalom iz Zagreba poletel na Nizozemsko po oproščena generala.

V letalu bo tudi minister za veterane Predrag Matić, ki je pred odhodom na Nizozemsko povedal, da je sodba potrdila, da je bila hrvaška obrambna vojna upravičeno in da ta prinaša olajšanje za hrvaško državo, predvsem zaradi zavračanja obtožbe za združeno zločinsko dejanja.

Tudi predsednik hrvaškega sabora Josip Leko je ocenil, da gre za zgodovinski dogodek za Hrvaško. Kot je pojasnil, je država dobila priznanje sodišča, ki so ga ustanovili Združeni narodi, da se je branila in vodila osvobodilno vojno po pravilih mednarodnega prava.

Hrvaški premier Zoran Milanović se je slabe pol ure po objavi razsodbe na izredni novinarski konferenci Gotovini in Markaču zahvalil za vse, kar sta prestala za Hrvaško.

"Očitno gre za dva nedolžna človeka, kar sicer ne pomeni, da vojna ni bila težka, krvava in pravilna, ko gre za Hrvaško. Dogajale so se tudi napake, zaradi katerih je na koncu odgovorna hrvaška država, ne pa Markač in Gotovina", je izjavil Milanović.

Nevladna organizacija Documenta je danes poudarila, da oprostitev haaškega sodišča ne sme pripeljati do pozabe vojni zločinov, ki so bili storjeni med in po operaciji Nevihta. Kot so spomnili, je bilo ubitih več deset civilistov, več deset tisoč hiš in drugih objektov je bilo zažganih, begunci pa še čakajo na vrnitev. Poudarili so, da zaradi omenjenih vojnih zločinov še nihče ni bil obsojen.