Svet

Cia uvedla preiskavo proti Petraeusu

STA / S.R.
16. 11. 2012, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška obveščevalna agencija Cia je v četrtek uvedla preiskavo proti svojemu nekdanjemu direktorju Davidu Petraeusu, ki je odstopil zaradi spolnega škandala.

Upokojeni general Petraeus bo sicer danes pričal v odboru za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma ameriškega kongresa o napadu na konzulat v Bengaziju 11. septembra.

V četrtek so kongresni odbori že delali s polno paro, vendar za zdaj niso odkrili nobene zarote. Republikanci namigujejo, da je predsednik ZDA Barack Obama vedel za generalovo afero in ga je izsiljeval glede Bengazija, ali pa je afera izbruhnila, da bi Petraeusu preprečili pričanje o Bengaziju.

V terorističnem napadu na konzulat v Bengaziju je med drugimi umrl veleposlanik v Libiji Christopher Stevens, Obamova administracija pa je uvodoma razglašala, da je šlo za spontane demonstracije jeznih muslimanov zaradi žaljivega filma o preroku Mohamedu. Kasneje so sporočili, da je šlo za teroristični napad in republikanci v tem vidijo zaroto.

Demokratski kongresnik iz Marylanda Dutch Ruppersberger je po zaslišanju v odboru za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma dejal, da mu je povsem jasno, zakaj FBI ni prej obvestil kongresa ali predsednika Obame o preiskavi proti Petraeusu zaradi razmerja z biografinjo Paulo Broadwell.

Omenjeni odbor je zaslišal vršilca dolžnosti direktorja Cia Michaela Morella ter nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti Jamesa Clapperja. Kongresnik Ruppersberger je dejal, da pravila, ki so bila sprejeta po aferi Watergate v 70. letih prejšnjega stoletja jasno določajo, da ne sme biti nobenega političnega vpletanja v kazenske preiskave.

To je v New Orleansu dejal tudi pravosodni minister Eric Holder, ko je odgovarjal na vprašanja o aferi Petraeus. Holder je dejal, da v primeru, da nacionalna varnost ni ogrožena, FBI med potekom preiskave ne deli informacij s politiki. Preiskava pa ni našla ničesar kar bi lahko ogrozilo nacionalno varnost.

Petraeus in njegova ljubimka Paula Broadwell zanikata, da bi ji general dal kakšne občutljive informacije. Preiskava je sicer na njenem računalniku odkrila nekaj zaupnih informacij, vendar pa nekdanja vojaška obveščevalka trdi, da jih je pridobila sama. Broadwellovi je vojska odvzela ves dostop do zaupnih informacij.

Cia je v četrtek uvedla preiskavo proti nekdanjemu direktorju, v vojski pa bi ga po vojaškem zakoniku, ki prepoveduje skoke čez plot, lahko preganjali le, če bi ga vpoklicali nazaj v vojsko. Petraeus je medtem v četrtek za televizijo CNN zatrdil, da ni nobene zveze med Bengazijem in njegovim odstopom s položaja.