Svet

Nemčija širi izplačila za žrtve holokavsta

STA / S.R.
15. 11. 2012, 15.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je danes z vodjo Judovske konference za terjatve (JCC) Juliusom Bermanom podpisal dogovor, na podlagi katerega bodo odškodnino prejele judovske žrtve nacizma, ki te vse doslej še niso bile deležne.

Gre za preživele holokavsta v Vzhodni Evropi in na ozemlju nekdanje Sovjetske zveze. Dogovor sta Schäuble in Berman podpisala ob 60. obletnici podpisa luksemburškega sporazuma, s katerim je takratna Zahodna Nemčija 10. septembra 1952 prevzela odgovornost za nacistični genocid in izplačala več kot tri milijarde nemških mark (okoli 1,5 milijarde evrov) Izraelu in JCC.

Z novim dogovorom Nemčija širi število ljudi, ki so upravičeni do odškodnine, ta pa bo tudi prikrojena za potrebe starejših. Pogajanja o tem sta Nemčija in JCC sklenili junija v Washingtonu, s tem pa odškodnino zagotovila še 80.000 preživelim holokavsta. Poleg njih bo še kakih 100.000 ostarelih žrtev nacizma upravičenih do oskrbe na domu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Schäuble je pred podpisom za nemški radio poudaril, da je zagotoviti reparacije za vse žrtve nacizma zaradi neizmerljive dimenzije holokavsta, v katerem je bilo ubitih šest milijonov Judov, zapletena naloga. Berlin tako ne more vedeti imen vseh, ki so bili ubiti, niti tistih, ki so upravičeni do odškodnine. "Zato moramo uvajati vedno nove prilagoditve," je dodal.

Po ocenah JCC, ki si vse od leta 1951 prizadeva zagotoviti odškodnino za vse judovske žrtve nacističnega preganjanja in se bori za vrnitev med holokavstom odtujene judovske lastnine, danes še vedno živi okoli 500.000 preživelih nacističnega genocida.

Nove odškodnine bodo Nemčijo po izračunih JCC stale kakih 235 milijonov evrov. Žrtve nacizma, ki niso doslej prejele še nobene odškodnine, bodo takoj prejele vsoto okoli 2500 evrov, poleg tega bodo tiste, ki so najmanj tri mesece preživeli v koncentracijskem taborišču ali getu oz. so se najmanj šest mesecev skrivale, upravičene do 300 evrov mesečne pokojnine.

Nemčija je doslej za preživele holokavsta in zanje namenjene programe pomoči po podatkih JCC plačala okoli 55 milijard evrov, navaja AFP.