Svet

Ljubezenske afere v ameriškem vrhu že tudi pred 200 leti

STA / S.R.
15. 11. 2012, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubezenski štirikotnik med dvema generaloma in dvema ženskama, ki te dni pretresa ZDA, ni ne prva in zagotovo tudi ne zadnja afera, v katero so se zapletli pomembni predstavniki ZDA.

Do prve podobne zmešnjave je prišlo že pred 200 leti, zaradi nje pa je eden od ustanovnih očetov ZDA Alexander Hamilton izgubil možnosti, da postane predsednik ZDA.

Poročeni Hamilton se je leta 1791 spustil v ljubezensko razmerje s prav tako poročeno Mario Reynolds, ki je želela pobegniti od svojega nasilnega moža Jamesa Reynoldsa iz Philadelphie. Mož je za razmerje ves čas vedel, a ga ni motilo, saj je Hamiltona izsiljeval, ta pa mu je plačeval, ker ni želel, da razmerje pride na dan.

Reynoldsa, ki je bil profesionalni prevarant, so nato ujeli pri finančnih malverzacijah. Te s Hamiltonom niso imele nobene zveze, a je skušal ministra vseeno vplesti vanje, in tako je vsa zadeva prišla na dan.

Hamilton - sicer prvi finančni minister ZDA ter ustanovitelj prve ameriške politične stranke federalistov, ki se je zavzemal za večja pooblastila zvezne vlade v odnosu do zveznih držav - se je moral zagovarjati pred kongresnimi voditelji, med katerimi je bil tudi bodoči predsednik ZDA James Monroe.

Predal jim je številna ljubezenska pisma, ki si jih je izmenjal z Mario, in jih z njimi prepričal, da v Reynoldsove poneverbe ni bil vpleten. Kongresni voditelji so pisma zaklenili v arhiv in Hamiltonu zatrdili, da javnost za njegovo afero ne bo izvedela. Hamilton je nato odstopil in šel za odvetnika v New York.

A dve leti kasneje, leta 1797, so pisma vendarle prišla na dan in objavil jih je nek časnik v Philadelphii. V javnost naj bi jih spravil Thomas Jefferson, Hamiltonov velik politični nasprotnik, v Jeffersonove roke pa naj bi prišle preko Jamesa Monroeja.

Hamilton se je takrat močno razjezil in je Monroeja celo izzval na dvoboj, do katerega pa ni prišlo, ker je posredoval Aaron Burr in uspel pomiriti zadevo. A le začasno, saj je jeza v Hamiltonu ostala. Začel je poglabljati spore z drugimi visokimi politiki, na koncu tudi z Burrom, ki ga je nato leta 1804 v dvoboju ubil.

Burr je bil v letih 1801-1805, ko je bil na čelu ZDA Jefferson, na položaju podpredsednika, pred tem pa je zasedal več različnih političnih funkcij. Bil je tudi uspešen odvetnik in je med drugim zastopal Mario Reynolds, ko se je ločevala od moža Jamesa. Hamiltonu je zameril njegove osebne napade, zaradi katerih je izgubil možnost postati predsednik ZDA.

Burr je bil sicer zanimiva osebnost. V politiki se je zavzemal za odpravo suženjstva, zasebno pa je bil velik ljubitelj žensk - ne zgolj telesno, o čemer pričajo njegova številna razmerja in obiski javnih hiš, ampak je bil tudi prepričan, da so enakovredne moškim, in se je zavzemal za njihove politične pravice.